Γ. Χατζημάρκος: Η στρατηγική μας για τον τουρισμό είναι πολύπλευρη και ξεχωριστή για κάθε νησί. Για τη Ρόδο επιλέγουμε, μεταξύ άλλων, τον δρόμο της Τέχνης για τη σημαντική γαλλική αγορά με εκδηλώσεις που φέρνουν εικόνες του νησιού σε χιλιάδες κατοίκων και επισκεπτών της γαλλικής πρωτεύουσας 

«Γέφυρα Παρίσι-Ρόδος. Από τη μία όχθη στην άλλη» είναι ο τίτλος της πολυθεματικής καλλιτεχνικής εκδήλωσης που θα λάβει χώρα σε κεντρικά σημεία του Παρισιού, στις 7-9 Ιουλίου. Μία έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη Ρόδο επί δύο μήνες σε πάρκο του Παρισιού, μία ημερίδα με θέμα «Ρόδος, η πόλη των τεχνών» με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Franck Prêteux, ένας μουσικός περίπατος στον ίδιο χώρο με την έκθεση φωτογραφίας και μια συναυλία στην εμβληματική εκκλησία του Αγίου Ευστράτιου στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας από τη χορωδία Mikrokosmos σχεδιάστηκαν σε συνέχεια του επιτυχημένου Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Πολυφωνίας που διαδραματίζεται κάθε χρόνο στη Ρόδο για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ελληνογαλλική συνεργασία και την διεθνή προώθηση της Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη γαλλική αγορά, η οποία αποτελεί μία από τις βασικές χώρες προέλευσης επισκεπτών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με ανοδική τάση, όπως κατέγραψε η περσινή χρονιά.

Αναλυτικότερα ως προς το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ στο Παρίσι με επίκεντρο τη Ρόδο, τους δύο καλοκαιρινούς μήνες αιχμής, Ιούλιο και Αύγουστο, η Ρόδος θα προβάλλεται σε ένα από τα σημαντικότερα πάρκα του Παρισιού, το Parc Floral, με 5.000 επισκέπτες ημερησίως. Η έκθεση των φωτογράφων Peggy Herbeau και Christophe Fillieule με καλλιτεχνικές φωτογραφίες της Ρόδου φέρει τον τίτλο «Συρροές / Confluences» και είναι ένας ποιητικός περίπατος της Ρόδου, μια μαρτυρία από τα ίχνη της ιστορίας σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά του νησιού. Οι δύο φωτογράφοι είχαν λάβει μέρος στο πρόγραμμα καλλιτεχνικής διαμονής «Residency program Ευρωπαϊκή Πολυφωνία» κατά την διάρκεια της τέταρτης έκδοσης τον Οκτώβριο του 2022.

Η Γαλλική Χορωδία Δωματίου Mikrokosmos θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στο κοινό με έναν μουσικό περίπατο το Σάββατο 8 Ιουλίου στο ίδιο πάρκο καθώς και μια καθηλωτική συναυλία στις 9 Ιουλίου στην εκκλησία Saint-Eustache υπό τη μουσική διεύθυνση του Loïc Pierre.

Εκτός από τις ζωντανές παραστάσεις και την έκθεση φωτογραφίας, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Ιουλίου στο Ελληνικό Σπίτι ημερίδα για την Ιστορία της Ρόδου και των Δωδεκανήσων με τίτλο «Ρόδος, πόλη των τεχνών» που θα παρουσιάσει ο κ. Franck Prêteux, λέκτορας ελληνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Στη συνέχεια, θα προβληθούν η ταινία μικρού μήκους «Πάθος/Passion» και το ντοκιμαντέρ «Ρόδος, σταυροδρόμι Πολιτισμών/ Rhodes, au carrefour des civilisations» που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το 2021.

Σχετικά με την πολυθεματική εκδήλωση στο Παρίσι που στηρίζει η Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής: «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε την πιο πλήρη τουριστική καμπάνια που συναντάται σε τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Είμαστε σε όλα τα «δυνατά» Μέσα και πλατφόρμες, όπως το Tripadvisor και το Expedia αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το TikTok. Οργανώνουμε ταξίδια εξοικείωσης αλλά και κύκλους εκπαίδευσης για τουριστικούς πράκτορες που πουλάνε το προϊόν μας. Εντείνουμε την ψηφιακή προβολή, που έχει κάνει τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες πρωταγωνιστές στις οθόνες των κινητών όλης της Ευρώπης. Και όλα αυτά, πάνω στη βασική αρχή να αντιμετωπίζουμε το κάθε νησί μας με βάση την προσωπικότητα και την ιδιαίτερη ταυτότητά του. Για τη Ρόδο επιλέγουμε, μεταξύ άλλων, τον δρόμο της Τέχνης για τη σημαντική γαλλική αγορά με εκδηλώσεις που φέρνουν εικόνες του νησιού σε χιλιάδες κατοίκων και επισκεπτών της γαλλικής πρωτεύουσας εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Μας στενοχωρεί η κατάσταση που σήμερα επικρατεί εκεί και θα είμαστε παρόντες, για να διαδώσουμε το μήνυμα της τέχνης, της δημιουργίας, της συνεργασίας».

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ

Ο πρωτότυπος και πολυδιάστατος καλλιτεχνικός θεσμός δημιουργήθηκε το 2019 με την συνεργασία του Γαλλικού Οργανισμού Arts Spontanés και της Ars Artis που έχει την έδρα της στη Ρόδο.

Για δεκαπέντε συνεχόμενες ημέρες, η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου μετατρέπεται σε ένα εργαστήρι μουσικής και τέχνης. Στο φεστιβάλ δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να λάβει μέρος σε πολυάριθμα διαδραστικά μουσικά εργαστήρια και συναυλίες υψηλής αισθητικής στις οποίες συμμετέχουν διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα. Είναι ένας καινούργιος τρόπος γνωριμίας μέσα από την τέχνη που εξοικειώνει το κοινό με την κλασική μουσική.

Ένας από τους κυριότερους στόχους του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της Ρόδου ως εξέχουσας καλλιτεχνικής πρωτεύουσας και η εδραίωση της σαν έναν από τους πιο σημαντικούς προορισμούς πολιτιστικού τουρισμού διεθνώς. Επίσης, κύριο μέλημα του φεστιβάλ αποτελεί η ανάπτυξη και η προώθηση της μουσικής στους νέους.

Καλλιτεχνική διεύθυνση:

Σάββας Καραντζιάς, πρόεδρος οργανισμού Ars Artis, (Greece-Rhodes)

Χρύσανθος Αντωνίου, πρόεδρος Γαλλικού οργανισμού Arts Spontanés (France-Paris)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό για όλες τις εκδηλώσεις στο Παρίσι.

Για τη συναυλία και την ημερίδα /προβολές η κράτηση είναι απαραίτητη.

Η πρόσβαση στο Parc Floral de Paris είναι με είσοδο.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.festivaleuropeanpolyphony.com

Tο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκή Πολυφωνία-Παρίσι είναι μια συν-διοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και του Οργανισμού Arts Spontanés.

Με την στήριξη του οργανισμού προώθησης Ροδιακού τουρισμού (ΠΡΟΤΟΥΡ).

Την έκθεση φωτογραφίας και τον μουσικό περίπατο στηρίζουν τα Φεστιβάλ του Parc Floral de Paris.

Eυχαριστoύμε θερμά την Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι για την ευγενική φιλοξενία στο Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι.

Εδώ teaser βίντεο του πολυθεματικού Φεστιβάλ Η Ρόδος στο Παρίσι

image_print