Γιώργος Χατζημάρκος: «Σε δύο κρίσιμα μεγέθη για τους νησιώτες, ένα φυσικό και ένα ψυχικό, υπήρξε δραστική η παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην απόσταση των νησιών από την Αθήνα, που την ελάττωσε, και στην εμπιστοσύνη, που την αύξησε»

Στην Χάλκη μετέβη χθες το βράδυ ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος – επιστρέφοντας από την 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – για να παραστεί στην τελετή ανακήρυξης της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε Επίτιμη Δημότη Χάλκης από τον Δήμαρχο του νησιού Άγγελο Φραγκάκη, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Χάλκης, παρέστησαν επίσης, ο Κοσμήτορας της Βουλής, βουλευτής Δωδεκανήσου, Βασίλης Υψηλάντης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των αρχών του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης, στην σύντομη ομιλία του στο πλαίσιο της τελετής, ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ενδιαφέρον της που σε κάθε ευκαιρία και μέσα από τις συχνές επισκέψεις της εκφράζει για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου,  ενώ συνεχάρη τον Δήμαρχο Χάλκης Άγγελο Φραγκάκη και το Δημοτικό Συμβούλιο για την απόφαση που έλαβαν να τιμήσουν την κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε τα εξής:

«Είναι δύο τα μεγέθη, στη σχέση με την Προεδρία της Δημοκρατίας, που οι κάτοικοι των νησιών μας, εδώ και πολλά χρόνια, περίμεναν να αποκατασταθούν. Η απόσταση και η εμπιστοσύνη. Τα τελευταία χρόνια, η απόσταση που χωρίζει τη Χάλκη, αλλά και όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, από το κέντρο, έχει σχεδόν εκμηδενιστεί και η εμπιστοσύνη έχει εκτοξευθεί. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκτισε την σχέση της με τους νησιώτες σε στέρεη βάση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην ευχαριστήρια ομιλία της για την ανακήρυξή της σε Επίτιμη Δημότη, έκανε ειδική αναφορά στο project GR-eco islands, που υλοποιούν από κοινού μετά από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Χάλκης και η Πρεσβεία της Γαλλίας, με τη συνδρομή εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, λέγοντας πως  η Χάλκη έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης και καινοτομίας, πρότυπο αειφορίας και “πράσινης” οικονομίας, συνεπώς δεν είναι τυχαίο που αυτός ο μικρός τόπος ανοίγει πρώτος τον δρόμο στην εθνική πρωτοβουλία GR-eco islands.

Μετά το πέρας της τελετής, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου  παρακολούθησε τη συναυλία με την οποία ολοκληρώθηκε το «Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός», που τελούσε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας.