Με ένα παραδοσιακό γλέντι και πολλά πυροτεχνήματα, οι κάτοικοι των Λειψών γιόρτασαν χθες το βράδυ την ολοκλήρωση και παράδοση ενός έργου ζωτικής σημασίας για το νησί, αυτό της επέκτασης της αποβάθρας του λιμανιού.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν παρουσία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, του βουλευτή Δωδεκανήσου Γιάννη Παππά, του δημάρχου Λειψών Φώτη Μάγγου, του Επάρχου Καλύμνου Μανώλη Μουσελή, του Προέδρου της Ενεργειακής Α.Ε. Γιάννη Θεμέλαρου, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Νίκου Παπασταματίου, του Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Νίκου Λυμπερόπουλου και του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του Ομίλου SABO Δημήτρη Κοίλιαρη. Στο πλαίσιο των εγκαινίων η δημοτική αρχή των Λειψών τίμησε τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, για τη συμβολή του στην αναπτυξιακή πορεία του νησιού

Πρόκειται για ένα ακόμα από τα εκατοντάδες έργα που δεν ανήκουν στην  αρμοδιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά που στο πλαίσιο της υποστηρικτικής λειτουργίας της προς τους μικρούς νησιωτικούς δήμους που δεν διαθέτουν διαχειριστική και τεχνική επάρκεια, ανέλαβε να το υλοποιήσει,  βάσει Προγραμματικής Σύμβασης που έχει συναφθεί μεταξύ Περιφέρειας (φορέας υλοποίησης) και Λιμενικού Ταμείου Πάτμου (κύριος του έργου).  Η υπογραφή σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία έγινε στις 8 Νοεμβρίου 2021 και το έργο που ξεκίνησε αμέσως, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ λίγων μηνών και πολύ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα των 12 μηνών που συμπεριελάμβανε η εργολαβική σύμβαση.

Το έργο «Κατασκευή Επέκτασης Αποβάθρας Λιμένα Λειψών», προϋπολογισμού 969.692,59 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από Ευρωπαϊκούς πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Αλιεία & Θάλασσα 2014 – 2020”,   του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αφορά στην κατασκευή νέου κρηπιδώματος, μήκους 325 μέτρων,  το οποίο έχει εξοπλιστεί με σύγχρονα συστήματα υδροληψίας και ρευματοδότησης για την υποδοχή και εξυπηρέτηση των σκαφών. Διαθέτει πλήρες δίκτυο πυρασφάλειας ενώ ο λιμένας είναι εξοπλισμένος με κρίκους, δέστρες και προσκρουστήρες.  

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε σχετικά:

“Τα νησιά μας, από νησιά άγονης γραμμής σε νησιά πρώτης γραμμής, γίνονται με αγάπη, ομαδική δουλειά, συνεργασίες και αφοσίωση. Δυο χρόνια πανδημίας, ήταν για εμάς περίοδος σκληρής δουλειάς και γι’ αυτό μπορούμε σήμερα να παραδίδουμε το ένα έργο μετά το άλλο. Γιατί, στον αρνητισμό και την μιζέρια απαντάμε με σχέδιο, αλήθειες, αποτελέσματα χειροπιαστά στην ζωή των νησιωτών. Γιατί, αφήσαμε πίσω πρακτικές και νοοτροπίες μιας πολιτικής περιόδου που μας ντρόπιαζε, μας υποβάθμιζε και άφηνε τα νησιά μας ανυπεράσπιστα. Γιατί, σήμερα υλοποιείται ένα σχέδιο που τα φέρνει στο προσκήνιο.  Παραδίδουμε έργα που βελτιώνουν καθοριστικά την ζωή των νησιωτών μας. Έργα, ανθρώπων που  νοιάζονται”  

 

image_print