Την εξαίρεση των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών από την εφαρμογή των διατάξεων περί εφεδρείας ζητεί ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Φώτης Χατζηδιάκος από τον  Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Αρ. Μπουρδάρα.

Αφού προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Περιφερειάρχη, στην επιστολή του, ο κ. Χατζηδιάκος με νέα του παρέμβαση υπογραμμίζει και περιγράφει τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί η Διεύθυνση, η οποία είναι πλήρως αποψιλωμένη.

Αναφέρει συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου:

«Κύριε Γενικέ,                     

Κατόπιν και της  τηλεφωνικής σας επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδη, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το οργανόγραμμα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδ/σου που αποτυπώθηκε και στον Οργανισμό της Π.Ν.ΑΙ. για την Δ/νση Μεταφορών & Επικοινωνιών Δωδ/σου προβλεπόντουσαν 58 υπάλληλοι. Το υπηρετούν προσωπικό ανερχόταν σε 25 υπαλλήλους διαφόρων βαθμίδων και ειδικοτήτων.

Στις 30-5-2011 απολύθηκαν έξι (6) υπάλληλοι λόγω λήξης των συμβάσεων τους.    Στις 30-9-2011 συνταξιοδοτήθηκαν τρεις (3) υπάλληλοι και στις 30-11-2011 μετά την εφαρμογή του Ν. 4024/2011 πέντε (5) υπάλληλοι απολύονται λόγω εφεδρείας.

Μετά τα παραπάνω το εναπομείναν προσωπικό στην έδρα του νομού Δωδ/σου ανέρχεται σε δώδεκα (12) υπαλλήλους.

Λαμβανομένης υπόψη της νησιωτικότητας και της αναγκαιότητας λειτουργίας τμημάτων σε περισσότερα νησιά (πρώην Επαρχεία) για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των 18 κατοικημένων νησιών του νομού,  την λειτουργία του Δημοσίου ΚΤΕΟ στη Ρόδο, καθώς και της κινητής μονάδας Κ.Τ.Ε.Ο. που επισκέπτεται τα νησιά του νομού (πλην Κω και Καλύμνου που διαθέτουν ιδιωτικά Κ.Τ.Ε.Ο.), η παραπάνω σύνθεση του προσωπικού δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών.

Σημειώνεται ότι για την πιστοποίηση του Δημόσιου Κ.Τ.Ε.Ο. απαιτείται κατά νόμο προσωπικό 8 ατόμων  διαφόρων ειδικοτήτων καθώς και 3 ατόμων για την λειτουργία της κινητής μονάδας Κ.Τ.Ε.Ο.

Όπως αντιλαμβάνεστε μετά την μείωση του προσωπικού τόσο το Δημόσιο Κ.Τ.Ε.Ο. στη Ρόδο όσο και η κινητή μονάδα, που μας έχει διαθέσει το Υπουργείο, θα αναστείλουν την λειτουργία τους, με τις όποιες συνέπειες συνεπάγεται αυτό για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

Σας επισημαίνω μόνο ότι φέτος, 1ος χρόνος λειτουργίας της κινητής μονάδας, ελέγχθηκαν άνω των 6.000 αυτοκινήτων (Κάρπαθος 2.200, Λέρος 2.700 Πάτμος 800 Κάσος 300).

Ακόμη, πλέον της άνω μείωσης του προσωπικού και μετά τη περικοπή του επιδόματος για την εκτός ωραρίου υπηρεσίας απασχόλησης των εξεταστών για την χορήγηση άδειας οδήγησης αυτοκινήτων οι εξεταστές δήλωσαν ότι δεν μετέχουν εκτός ωραρίου εργασίας στις εξετάσεις από 1-12-2011  και προφανώς για τη διενέργεια εξετάσεων θα πρέπει να παραμένει κλειστή η Υπηρεσία σε καθημερινή βάση.

Είναι προφανές ότι η λειτουργία της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Δωδ/σου δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις με την παρούσα σύνθεση της. Παρόμοια προβλήματα βέβαια αντιμετωπίζουμε και στις άλλες Υπηρεσίες. 

Κατόπιν  αυτών είναι επιτακτική ανάγκη, για την σωστή λειτουργία της Υπηρεσίας  και την εξυπηρέτηση των πολιτών του ακριτικού μας νομού, να εξαιρεθούμε από την εφαρμογή των διατάξεων περί εφεδρείας, και να στελεχωθούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο οι κενές θέσεις,  αίτημα που διατύπωσε και το Περιφερειακό Συμβούλιο με απόφαση του για το σύνολο των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδ/σου.

Φώτης Χατζηδιάκος»