Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, υπέγραψε σήμερα την εργολαβική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, για την κατασκευή της νέας γέφυρας του ποταμού Μάκαρη, στη θέση Χαράκι, επί της Εθνικής Οδού Ρόδου Λίνδου.

Η σύμβαση είναι ύψους 6.552.693,31 €  και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση του έργου σε 9 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Προηγήθηκε προ ολίγων ημερών η έκδοση  της Πράξης 368/2020, του Ε΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου,  από όπου ελέγχθηκε η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου και δόθηκε το “πράσινο φως” στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την υπογραφή  της εργολαβικής σύμβασης με την εργοληπτική εταιρεία, “ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε.”.

Πρόκειται για τριπλό έργο που περιλαμβάνει τη μετατόπιση του αγωγού ύδρευσης, ο οποίος παλαιότερα είχε σχεδιασθεί και κατασκευαστεί να διέρχεται ανάμεσα στα πέδιλα της γέφυρας που κατέρρευσε, η κατασκευή μίας οδού παράλληλης με τη γέφυρα και  η κατασκευή της νέας γέφυρας.

Για το συγκεκριμένο έργο, η Περιφερειακή Αρχή έδωσε μάχη με το χρόνο, από την ημέρα κατάρρευσης της γέφυρας, στις 25 Νοεμβρίου 2019, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων της περιόδου. Η γέφυρα είχε κλείσει εγκαίρως με απόφαση του Περιφερειάρχη, από τις 13 Νοεμβρίου, μετά και τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν στις 6, 7, 8 και 12 Νοεμβρίου από δύο κλιμάκια τεχνικών, οι οποίοι κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι η γέφυρα είχε καταστραφεί από την έντονη βροχόπτωση της 5ης Νοεμβρίου  και υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης ανά πάσα στιγμή, κατά συνέπεια, ήταν επιβεβλημένη η διακοπή χρήσης της, για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Μέσα σε 87 ημέρες από την κατάρρευση της γέφυρας, ολοκληρώθηκε η καθαίρεσή της και δημοπρατήθηκε η κατασκευή των τριών παράλληλων έργων, της κατασκευής της νέας γέφυρας, της μετατόπισης του αγωγού ύδρευσης της Ρόδου και της κατασκευής παρακαμπτήριας οδού παράλληλης με τη νέα γέφυρα.

Η διαγωνιστική διαδικασία με την ανακήρυξη της αναδόχου τεχνικής εταιρείας ολοκληρώθηκε στις 23 Απριλίου, οπότε το σχέδιο σύμβασης υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση, η οποία δόθηκε στα τέλη Μαΐου.

Με αφορμή την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης και με δεδομένη τη δυσκολία και το επείγον του έργου, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:

“Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της Περιφέρειας, όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, που δούλεψαν με πείσμα και υπευθυνότητα για αυτό το δύσκολο στοίχημα, για τον καθημερινό τους αγώνα ενάντια στον χρόνο. Στην Περιφέρεια  με τον μικρότερο προϋπολογισμό και το λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα, δεν μας τρομάζει η δουλειά,  ούτε η αναμέτρηση με τις προκλήσεις. Αγαπάμε τον τόπο μας, αγαπάμε την ευθύνη και το αποδεικνύουμε”.

 

Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων Ν. Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

image_print