Η  Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, υλοποιώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που ανέλαβε από την πρώτη μέρα των καθηκόντων της και μετά την ολοκλήρωση και λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά, προχωρά  στην ολοκλήρωση ενός ακόμη μεγάλου αναπτυξιακού έργου που για δεκαετίες παρέμενε βαλτωμένο,  του Φράγματος Κρητηνίας, με την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο Κοινοπραξία, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στο γραφείο του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου.

Η σύμβαση για την εκτέλεση των υπολειπομένων εργασιών του Φράγματος Κρητηνίας, συνολικού ύψους 9.482.823,70 ευρώ, υπεγράφη ανάμεσα στον Περιφερειάρχη και τους εκπροσώπους της αναδόχου Κοινοπραξίας «Σμίλη ΑΤΕ – Εργοροή ΑΤΕ», Χρυσούλα Τσάλα και Γιώργο Διόχνο.

Το Φράγμα Κρητηνίας χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, μετά την αποδοχή του αιτήματος του Περιφερειάρχη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση , τον περασμένο Ιούλιο, για χρηματοδότηση του έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με το ποσό των 10.000.000 ευρώ.

Όπως έκανε σήμερα ο γνωστό ο κ. Χατζημάρκος, παράλληλα με την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου της λιμνοδεξαμενής του Φράγματος, ανέλαβε ενώπιον του Υπουργού την δέσμευση για την ταυτόχρονη εκπόνηση της μελέτης των δικτύων διανομής του νερού, έργο που θα χρηματοδοτηθεί επίσης από εθνικούς πόρους.

Το Φράγμα Κρητηνίας, που έρχεται να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο και την αγροτική παραγωγή και να συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομίας του νησιού της Ρόδου, έχει ένα πολυετές ιστορικό, καθώς ξεκίνησε από την δεκαετία του ’90,  με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Γεωργίας. Η εργολαβία, λόγω προβλημάτων που ανέκυψαν, διαλύθηκε το 2011. Η αδυναμία του μετέπειτα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εντάξει το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2013 ώστε να εκτελεσθεί στην ολότητα του, είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά του φακέλου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκειμένου η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δωδεκανήσου  να ολοκληρώσει, να συμπληρώσει και να επικαιροποιήσει την μελέτη των υπολειπόμενων εργασιών του φράγματος. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε τότε να ολοκληρώσει το Φράγμα Κρητηνίας, με ίδιους πόρους, που θα επιβάρυναν τον προϋπολογισμό της κατά 12 εκατ. ευρώ.

Παρότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχή είχε ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για το έργο «Κατασκευή υπολειπόμενων εργασιών του Φράγματος Κρητηνίας της νήσου Ρόδου», η σύμβαση με τον προσωρινό ανάδοχο δεν υπεγράφη, το έργο δεν προχώρησε και ως εκ τούτου, η σημερινή περιφερειακή αρχή το παρέλαβε στα τέλη του 2014, ημιτελές.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, είχε αναφερθεί στο έργο αναλαμβάνοντας δημοσίως την δέσμευση για την ολοκλήρωσή του, αφού προηγουμένως εξασφάλιζε χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και όχι από ίδιους πόρους,  ώστε να μην “γονατίσει” η Περιφέρεια υπό το βάρος του προϋπολογισμού του έργου και με δεδομένο ότι κανένα φράγμα στην Ελλάδα δεν υλοποιείται με ίδιους πόρους περιφέρειας.

Άμεσα η σημερινή περιφερειακή αρχή ξεκίνησε την αναζήτηση νέας πηγής χρηματοδότησης που θα  έδινε την δυνατότητα στην Περιφέρεια να κατευθύνει πόρους 10.000.000 τουλάχιστον, σε άλλα αναπτυξιακά έργα, στα νησιά. Η αναζήτηση είχε αίσιο αποτέλεσμα, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης  Αλέξη Χαρίτση να κάνει δεκτό το αίτημα του Περιφερειάρχη και να διαθέτει από εθνικούς πόρους  το ποσό των 10.000.000 ευρώ, ονοματισμένα, για την ολοκλήρωση του έργου του Φράγματος Κρητηνίας.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, μετά την υπογραφή της σύμβασης δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, που ένα ακόμη μεγάλο αναπτυξιακό έργο που παραλάβαμε σταματημένο και για δεκαετίες εγκαταλειμμένο στην τύχη του, βαίνει προς την ολοκλήρωσή του. Άλλο ένα στοίχημα που κερδίζουμε για την ανάπτυξη του τόπου μας Από την αρχή βάλαμε στόχο να κλείσουμε όλες τις χρόνιες εκκρεμότητες που παραλάβαμε από εκείνους που έσπευσαν να ασκήσουν κριτική ότι δήθεν εγκαταλείψαμε ή απεντάξαμε το έργο. Το Φράγμα της Κρητηνίας θα ολοκληρωθεί, όπως ολοκληρώθηκε και το Φράγμα Γαδουρά και χωρίς να επιβαρύνει οικονομικά την Περιφέρειά μας. Αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη τι σημαίνει να εργάζεσαι σκληρά, με σχέδιο, με συνέπεια και σοβαρότητα. Κλείνουμε τις εκκρεμότητες με λύσεις που αντέχουν και στον πολιτικό διάλογο και στον χρόνο. Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, παράγουμε έργο  και προχωράμε».