Υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση για την αποκατάσταση του σεισμόπληκτου Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής στην Κω

Το έργο, δαπάνης 325.472,75 €  χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 

Συνεπής στην δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής να χρηματοδοτήσει από ίδιους πόρους το έργο της  αποκατάστασης του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής στην Κω,ο οποίος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές στον σεισμό του 2017, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε σήμερα την εργολαβική σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου και αφού προηγήθηκε  μια μακρά και επίπονη διαδικασία προκειμένου να ξεπεραστούν τα προσκόμματα που δημιουργήθηκαν λόγω της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας.

Η εργολαβική σύμβαση είναι ύψους 325.472,75  €και αφορά στην επισκευή του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, του παλαιότερου από τους τρεις ενοριακούς ναούς της πόλης της Κω, που υπέστη σοβαρές ζημιές από τον μεγάλο σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017. Μεταξύ άλλων, στην μελέτη περιλαμβάνονται εργασίες καθαίρεσης και αποκατάστασης πλακοστρώσεων δαπέδων και βοτσαλωτών, καθαίρεση επιχρισμάτων, αποξήλωση, αποκατάσταση  – συντήρηση ξύλινων ή σιδηρών κουφωμάτων, διάνοιξη αντισεισμικού αρμού, χρωματισμοί επιφανειών κλπ.

Τη μελέτη του έργου εκπόνησε η Ιερά Μητρόπολη Κω – Νισύρου και  αδειοδοτήθηκε από την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ ελέγχθηκε συνολικά και θεωρήθηκε από το Τμήμα Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Φορέας κατασκευής του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της ΠΝΑΙ και χρηματοδοτείται από πιστώσεις του  Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων Δωδεκανήσου, οικ. Έτους 2019, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο ανάδοχος υποχρεούται να ολοκληρώσει το όλο έργο εντός εννέα (9) μηνών από την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης.

Σημειώνεται ότι πριν από δύο μήνες υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση και για το έργο αποκατάστασης του επίσης σεισμόπληκτου Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου στην Κω, το οποίο χρηματοδοτήθηκε και δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με μελέτη που εκπόνησε η Ιερά Μητρόπολη Κω  – Νισύρου.