Υπεγράφη από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου η εργολαβική σύμβαση για τη βελτίωση της οδού πρόσβασης στα Καμινάκια  Αστυπάλαιας

Γ. Χατζημάρκος: «Μέχρι να μπορούν μόνοι τους, οι Δήμοι μας και τα νησιά μας έχουν ένα μεγάλο φυσικό σύμμαχο. Την Περιφέρεια, που στο Νότιο Αιγαίο είναι μπράτσο και σάκος προπόνησης, ταυτόχρονα»

 

Στο πλαίσιο της υποστηρικτικής λειτουργίας της Περιφέρειας στους νησιωτικούς δήμους του Νοτίου Αιγαίου και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, υπέγραψε εργολαβική σύμβαση με τον ανάδοχο για την εκτέλεση του έργου “Βελτίωση οδού πρόσβασης στην αγροτική περιοχή Καμινάκια” στην Αστυπάλαια, έναντι συνολικού ποσού 1.244.457,12 ευρώ (με ΦΠΑ).

Το αντικείμενο του έργου – συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης 1.732.000,00 ευρώ – συνίσταται στη βελτίωση βατότητας (ασφαλτόστρωση) του υπάρχοντος οδικού δικτύου, το οποίο εμφανίζει συχνά προβλήματα προσβασιμότητας, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Αφορά στο τμήμα του οδικού δικτύου που αρχίζει από την επαρχιακή οδό Αστυπάλαιας – Αγίου Κωνσταντίνου και καταλήγει στη θέση Καμινάκια. Έχει συνολικό μήκος 5.909 μέτρα.

Το έργο, έχει μεγάλη σημασία για την περιοχή, καθώς αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας του αγροτικού πληθυσμού, όπως επίσης και την ποιότητα ζωής του τοπικού πληθυσμού και να αυξήσει την επισκεψιμότητα της περιοχής και την τουριστική κίνηση, καθόσον καταλήγει και αποτελεί την μοναδική χερσαία πρόσβαση, στην ομώνυμη παραλία του νησιού.

 Η προθεσμία εκτέλεσής του είναι δεκαπέντε (15) μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης με τον ανάδοχο.

Η μελέτη του έργου είχε παραδοθεί στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου από τον πρώην Δήμαρχο Αστυπάλαιας Πανορμίτη Κονταράτο και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας προχώρησαν με την σειρά τους στην επικαιροποίηση της μελέτης, μετά τις αναγκαίες και κοινά συμφωνημένες συμπληρώσεις και διορθώσεις, και στην συγγραφή των τευχών δημοπράτησης.  Η χρηματοδότηση του έργου, είχε εξασφαλιστεί από τον Δήμο Αστυπάλαιας, που το είχε εντάξει στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Νότιο Αιγαίο 2017 – 2020, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

 
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά:

«Σε έναν αγώνα δρόμου, μετρά η φυσική αντοχή όσο και η πνευματική. Σήμερα, στην πιο δύσκολη μεταπολιτευτική περίοδο για την υλοποίηση έργων, αποδεικνύουμε την φυσική αντοχή.
Δουλεύουμε ακόμα για την πνευματική, αλλά αυτή είναι ακόμα πιο δύσκολη γιατί βρίσκει πάντα μπροστά της το τείχος του λαϊκισμού. Υψώνεται από τους εκφραστές του "τίποτα" και του "Ναι, αλλά…"
Στην Αστυπάλαια, γίνονται πράγματα πρωτοπόρα και καινοτόμα. Το νησί έχει τραβήξει προσοχή σε παγκόσμιο επίπεδο για όλα τα καινούργια που εκεί γίνονται πράξη. Αυτό, δεν λειτούργησε ως άλλοθι για εφησυχασμό.

Τα έργα που το νησί έχει ανάγκη, επίσης δρομολογούνται. Ο δικός μας υποστηρικτικός ρόλος προς τους Δήμους μας, έχει οδηγήσει στο να είμαστε η Περιφέρεια με τα περισσότερα έργα που υλοποιούμε για λογαριασμό άλλων. Αυτό, για κάποιους λειτουργεί λυτρωτικά και για άλλους στενόχωρα. Εμείς, θέλουμε τους Δήμους μας ισχυρούς και αυτοδύναμους. Μέχρι τότε, είμαστε εκεί, δίπλα τους.
Σε συνεργασία με τον Δήμο Αστυπάλαιας που μελέτησε το έργο, προχωρήσαμε στην δημοπράτηση του δρόμου που οδηγεί στην περιοχή Καμινάκια. Η δημοπράτηση ολοκληρώθηκε και φτάσαμε και στην υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης. Μέχρι να μπορούν μόνοι τους, οι Δήμοι μας και τα νησιά μας έχουν ένα μεγάλο φυσικό σύμμαχο. Την Περιφέρεια, που στο Νότιο Αιγαίο είναι μπράτσο και σάκος προπόνησης, ταυτόχρονα.  Και αυτό, Κάθε Μέρα».