???????

Β. Κικίλιας: Ικανοποίηση για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής κίνησης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

 

«Έχουμε αποδείξει ότι αντέχουμε στον χρόνο και στόχος είναι η Ρόδος αλλά και οι άλλοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας να μετατραπούν σε προορισμό 12 μηνών για τους επισκέπτες», τόνισε σε δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα στη Ρόδο, όπου βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη, ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Τουρισμού εξέφρασε, στο πλαίσιο των ίδιων δηλώσεων, την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής κίνησης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου επισημαίνοντας ότι αυτό που γίνεται είναι εντυπωσιακό. Παρουσίασε μάλιστα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι αφίξεις στη Ρόδο και στην Κω στη διάρκεια του Οκτωβρίου είναι πολύ περισσότερες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Όπως είπε, στη Ρόδο στο διάστημα από 1η έως 17 Οκτωβρίου είχαμε πέρυσι 54.000 αφίξεις και φέτος 163.997. Αντίστοιχα, στο νησί της Κω στο ίδιο χρονικό διάστημα είχαμε πέρυσι 28.507 αφίξεις και φέτος 78.358.

Ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και αυτό αποδεικνύεται και από τη φετινή τουριστική περίοδο. Ευχαρίστησε, επίσης, την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον δήμο Ρόδου για τη συνεργασία που είχε ενώ έδωσε τα συγχαρητήριά του σε ξενοδόχους, επαγγελματίες και εργαζομένους για την προσπάθεια που κατέβαλαν φέτος.

Αναφερόμενος στην τουριστική σεζόν του 2022 ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η προσπάθεια ξεκινάει από τώρα έτσι ώστε να είμαστε όλοι έτοιμοι με φουλ μηχανές για τον προσεχή Μάρτιο που πρόκειται να αρχίσουν οι αφίξεις τουριστών. Τόνισε, ακόμα, ότι θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί η συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους με αναπτυξιακό περιεχόμενο με σκοπό να υπάρχουν ανάλογα οφέλη για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής οικογένειας.

Τον υπουργό Τουρισμό καλωσόρισαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην προσπάθεια που έγινε για τη φετινή τουριστική περίοδο και για τη συνεργασία που είχαν με την ελληνική κυβέρνηση για να υπάρξουν αυτά τα αποτελέσματα.

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου «το 2021 έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε υπερήφανοι στο Νότιο Αιγαίο: τα νησιά μας πέτυχαν το υψηλότερο ποσοστό τουριστικής ανάκαμψης που έχει επιτευχθεί στην Ευρώπη. Από την ανάκαμψη στην υπέρβαση για τα μικρότερα νησιά, που άλλαξαν το σημείο αναφοράς και το 2021 αναδεικνύεται πλέον ως η καλύτερη χρονιά τους.

Μεγαλύτερη είναι και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι που μας φέρνει, με λιγότερους επισκέπτες, πιο κοντά στο οικονομικό αποτύπωμα του 2019. Περιμέναμε να έχει αυτή την πολύ επιτυχημένη πορεία ο Τουρισμός στα νησιά μας; Για εμάς, το 2021 δεν ήταν έκπληξη. Ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, όταν υπάρχει σχέδιο, έγκαιρη και στοχευμένη προβολή, συνεργασία και υπεύθυνη δουλειά σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο.

Οι νησιώτες έχουν στο DNA τους τη φιλοξενία, που όταν συνδυάζεται με υπεύθυνη προσπάθεια, τα αποτελέσματα είναι υπέροχα. Οι επιδόσεις που πετύχαμε το 2020 στήριξαν το οικοδόμημα της επιτυχίας του 2021. Και τις δύο χρονιές μαζί, κερδίσαμε με τη δουλειά μας και την αξία μας το πολυτιμότερο πλεονέκτημα για έναν τουριστικό προορισμό. Την εμπιστοσύνη του κόσμου».

Αύριο το πρωί ο κ. Κικίλιας θα έχει συναντήσεις με τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου και του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, στη διάρκεια των οποίων θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τον τουρισμό στο νησί της Ρόδου.