Σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με τον  πρόεδρο της RICHeS – Rhodes International Culture & Heritage Society, Χρίστο Μαλιαράκη και όπως είχε συμφωνηθεί για την καταγραφή των κτιρίων του Μεσοπολέμου στα νησιά, με στόχο να εγγραφούν στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, πραγματοποιήθηκε σήμερα νέα συνάντηση με την παρουσία του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργου Καρυδάκη.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ζητήθηκε η συνεργασία και από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου ενώ στην συνάντηση τέθηκαν οι βάσεις της συνεργασίας για την επίτευξη του στόχου.

Στο αμέσως επόμενο στάδιο, συμφωνήθηκε να συγκεκριμενοποιηθούν οι περιοχές της Δωδεκανήσου, προκρίνοντας σε πρώτο στάδιο τα νησιά της Ρόδου, της Κω και της Λέρου.

Ο κ. Καρυδάκης, ζήτησε να υπάρξει μια παράλληλη πρωτοβουλία και για την ανάδειξη των περιοχών που χτίστηκαν μετά το 1522, τα γνωστά «Μαράσια» όπου οι Ρόδιοι, μέσα σε αυτά τα σπίτια, διατήρησαν την γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα και την θρησκεία τους, κατά την διάρκεια της σκλαβιάς και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της παραδοσιακής ροδίτικης αρχιτεκτονικής -ένας στόχος ο οποίος επίσης συμφωνήθηκε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να προχωρήσει και να στηριχθεί από κοινού.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στηρίζει την προστασία και ανάδειξη του μεγάλου πολιτιστικού πλούτου που υπάρχει σε όλα τα νησιά περιοχής ευθύνης της και θα μπορούσε να αποτυπωθεί και να αναδειχθεί ανά θεματική ενότητα.

 

image_print