Την επίσκεψη των τεσσάρων πρέσβεων των χωρών του Βίσεγκραντ στην Ελλάδα, Anna Barbarzak της Πολωνίας, Jan Bondy της Τσεχίας, Erik Haupt της Ουγγαρίας και Peter Michalko της Σλοβακίας,  δέχθηκε σήμερα, Δευτέρα στο γραφείο του, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Την διάρκεια της εθιμοτυπικού χαρακτήρα επίσκεψης, έγινε εκτενής συζήτηση αλληλοενημέρωσης για θέματα που αφορούν τις Περιφέρειες των πέντε χωρών και τα  ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και διερευνήθηκαν τα πεδία και οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως το τουρισμός, ο πολιτισμός, η γαστρονομία και το εμπόριο.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, παρουσίασε στους τέσσερις πρέσβεις το προφίλ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως της μεγαλύτερης νησιωτικής Περιφέρειας, η οποία δέχεται ετησίως το μεγαλύτερο ποσοστό του εισερχόμενου τουρισμού στη Ελλάδα, παράλληλα με τα προβλήματα που απορρέουν από την νησιωτικότητα και την ανάγκη, οι ειδικές πολιτικές για τις νησιωτικές Περιφέρειες της Ευρώπης, να μην έχουν προαιρετικό, αλλά δεσμευτικό χαρακτήρα για τα κράτη μέλη.

Ο κ. Χατζημάρκος χαιρέτισε ως ιδιαίτερα θετική την πρόθεση των πρέσβεων των τεσσάρων χωρών να προωθήσουν την διαπεριφερειακή συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με δεδομένο ότι η Ρόδος και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αποτελούν εξαιρετικά δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στις χώρες αυτές. Προκειμένου η σημερινή συνάντηση να έχει συνέχεια και να μην εξαντληθεί σε επίπεδο εθιμοτυπίας, ο Περιφερειάρχης πρότεινε στους τέσσερις πρέσβεις τη διερεύνηση πιθανών πεδίων συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Περιφερειών της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, αναλόγως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Περιφερειών αυτών. 

Συζήτηση έγινε και για την κατάκτηση από το Νότιο Αιγαίο του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Χατζημάρκος πρότεινε την συνδιοργάνωση τεσσάρων μεγάλων γαστρονομικών εκδηλώσεων στις πρωτεύουσες των χωρών, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την ΕΞΡ, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία, μέσα από συναντήσεις B2B με την επιχειρηματική κοινότητα των χωρών αυτών, για επέκταση της συνεργασίας και σε άλλους τομείς.

Όσον αφορά τον τουρισμό, ο κ. Χατζημάρκος πρότεινε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας με τις αεροπορικές εταιρείες των τεσσάρων χωρών για πτήσεις προς τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου που διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια, σε off season περιόδους.

Ο κ. Χατζημάρκος δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στην προσφυγική και  μεταναστευτική κρίση που απετέλεσε ένα αρνητικό ρεκόρ για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, από τα οποία, την τελευταία διετία, πέρασε το 30% του συνολικού προσφυγικού ρεύματος που κινήθηκε προς την Ευρώπη. Σημείωσε μάλιστα ότι ήταν μια αρνητική έκπληξη για τους νησιώτες το κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες του Βίσεγραντ, πρόσθεσε  ωστόσο ότι, παρά τη δύσκολη συγκυρία, καταφέραμε να κρατήσουμε αλώβητες τις σχέσεις μεταξύ των περιοχών μας.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης , ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε:

«Η στενή συνεργασία και ο διάλογος μεταξύ των λαών της Ευρώπης, είναι το θεμελιώδες προαπαιτούμενο για να αντιμετωπίσουμε  τις μεγάλες προκλήσεις των ημερών. Πιστοί στις αρχές του διαλόγου, προχωράμε μαζί στο χτίσιμο ενός μέλλοντος εποικοδομητικού για τους λαούς ολόκληρης της Ευρώπης».