Με έμφαση στα θέματα που αφορούν τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, καθώς και την μεταξύ τους διασύνδεση, ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη στο νησί της Αστυπάλαιας, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου και του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονα Ζαννετίδη.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης, παρέστησαν στην ειδική εκδήλωση του Δήμου Αστυπάλαιας, όπου παρουσιάστηκε το πλάνο των δράσεων που ο Δήμος έχει σχεδιάσει, για την τουριστική προβολή του νησιού.  Στην ομιλία του ο κ. Χατζημάρκος  παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την προώθηση του τουρισμού, οι οποίες αγκαλιάζουν όλα τα νησιά, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης που έχει εκπονήσει και υλοποιεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι η Αστυπάλαια είναι ένα από τα νησιά που έχουν στενή συνεργασία με την Περιφέρεια, όσον αφορά τις προωθητικές δράσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού της.

Το πρωί της Κυριακής, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκαν με τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα, γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς της Αστυπάλαιας. Έγινε μια γόνιμη συζήτηση επί όλων των θεμάτων που τους απασχολούν και κατεγράφησαν οι προτάσεις τους, οι οποίες θα εξεταστούν από την Περιφέρεια.

Ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης παρουσίασαν στους παραγωγούς το πλάνο δράσεων της Περιφέρειας για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την διασύνδεσή του με τον τουρισμό, σε συνάρτηση με τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτή, για τις τοπικές οικονομίες των νησιών.

Ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία της Περιφέρειας να αναπτύξει την μελισσοκομία στην Αστυπάλαια, με την εφαρμογή ειδικού προγράμματος φύτευσης μελισσοκομικών φυτών  (ανάλογο πρόγραμμα έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια και  για την Κάλυμνο).

Επίσης, ανακοίνωσαν την επικείμενη έναρξη από την Περιφέρεια της διαδικασίας για την αναγνώριση και κατοχύρωση της γλυκοπατάτας Αστυπάλαιας ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στον Αστυπάλαια, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης πραγματοποίησαν επισκέψεις στα δύο νέα σύγχρονα τυροκομεία του νησιού, τα οποία αδειοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια.

Οι δύο μονάδες που ήδη λειτουργούν, παράγουν εξαιρετικής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα, τα οποία  θα λάβουν μέρος στις επόμενες εκθέσεις γαστρονομίας και παραδοσιακών προϊόντων, όπου θα παρουσιαστούν  σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.