«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει στην εκπαίδευση που αποτελεί την ισχυρότερη θωράκιση του λαού μας, με το ΕΣΠΑ 2014-2020 να χρηματοδοτεί σήμερα 6 ακόμα βρεφονηπιακούς και 9 σχολεία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης

 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, εγκαινίασε σήμερα, Δευτέρα, τον Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό Αφάντου, μια κοινωνική δομή που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Ο κ. Χατζημάρκος τέλεσε τα εγκαίνια μαζί με τον Μητροπολίτη Ρόδου, κ. Κύριλλο και τον Δήμαρχο Ρόδου, κ. Φώτη Χατζηδιάκο, παρόντων εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων.

Το κτίριο του  Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού Αφάντου, κατασκευάστηκε σε ακίνητο που παραχώρησαν στον τέως Δήμο Αφάντου και νυν ενιαίο Δήμο Ρόδου, οι πολιτικοί μηχανικοί κ.κ. Παναγιώτης και Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλας, που εκπόνησαν και τη μελέτη του έργου,  τους οποίους ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε για την δωρεά τους και την προσφορά τους στο τόπο.

Το έργο προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο του  2011 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου, το οποίο αφορούσε την περιοχή μας για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013. Το τελικό κόστος, το οποίο ανήλθε περίπου σε 700.000 € καλύφθηκε από εθνικούς πόρους, καθώς, για λόγους διαχειριστικούς, το έργο απεντάχθηκε από το Πρόγραμμα στο τέλος του 2016 –γεγονός το οποίο δεν επηρέασε επί της ουσίας την ολοκλήρωση του.

Επ’ αυτού, ο κ. Χατζημάρκος, στην σύντομη ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Με πολύ μεγάλη χαρά εγκαινιάζουμε σήμερα τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Αφάντου. Ένα ακόμη έργο της περιοχής μας που το 2015 πέρασε την περιπέτεια της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας. Είμαστε υπερήφανοι που κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, χωρίς να χαθεί κανένα έργο για τον τόπο μας. Ξεπεράσαμε τα προβλήματα και σήμερα παραδίδουμε στη τοπική κοινωνία ένα ακόμη σημαντικό έργο».

Ο νέος βρεφονηπιακός – παιδικός σταθμός είναι  δυναμικότητας 30 νηπίων και 6 βρεφών. Κατασκευάστηκε σε οικόπεδο 2.000 τ.μ. και το εμβαδόν του είναι 456 τ.μ. Πρόκειται για μια σύγχρονη μονάδα στην οποία έχουν προβλεφθεί επαρκείς και κατάλληλοι χώροι για κάθε λειτουργία. Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και Α' όροφο. Στο υπόγειο βρίσκονται οι βοηθητικοί χώροι του σταθμού (όπως αποθήκες, λεβητοστάσιο, πλυντήρια). Στο ισόγειο βρίσκονται γραφεία, εξεταστήριο, δύο αίθουσες απασχόλησης νηπίων, κουζίνα, τραπεζαρία και άλλοι χώροι. Στον πρώτο όροφο βρίσκονται  αίθουσες ύπνου νηπίων ή βρεφών, μια αίθουσα απασχόλησης βρεφών, χώρος αλλαγών/λουτρού βρεφών, χώρος παρασκευής γάλακτος κ.τ.λ. Στην υλοποίηση του έργου προβλέφθηκε και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος  χώρου του σταθμού με την τοποθέτηση χλοοτάπητα, τη φύτευση δέντρων και τη δημιουργία παιδικής χαράς. Παράλληλα, εξασφαλίστηκε η σύνδεση του σταθμού με τα δίκτυα κοινωνικής ωφέλειας καθώς επίσης και η προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού για τη λειτουργία του (έπιπλα, σκεύη, ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικές μονάδες κ.τ.λ.).

Η μελέτη προβλέπει επίσης και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή προκειμένου να αρθεί τυχόν επικινδυνότητα για τα νήπια και τα βρέφη που ο Βρεφονηπιακός Σταθμός θα φιλοξενεί.

Ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε ότι η εκπαίδευση για την Περιφερειακή Αρχή, αποτελεί προτεραιότητα και για τον λόγο αυτό, ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ, μέσω  του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» διοχετεύονται σε σχολικές υποδομές και παιδικούς σταθμούς, στον εξοπλισμό όλων των σχολικών μονάδων, σε όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στην κάλυψη λειτουργικών δαπανών.

«Η συμβολή της Περιφέρειας στη δημιουργία και λειτουργία επαρκών και σύγχρονων υποδομών στο χώρο της πρόνοιας για τη βρεφική και παιδική ηλικία αλλά και στο χώρο της εκπαίδευσης είναι σημαντικός και συνδέεται άρρηκτα με τη βαρύτητα που δίνεται στην προστασία της παιδικής ηλικίας, στην υποστήριξη της οικογένειας και στην εκπαίδευση  στο πλαίσιο μιας κοινωνίας  που στοχεύει στην ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία» ανέφερε.

Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, 2014-2020, έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα και υλοποιούνται έργα που αφορούν σε 6 βρεφονηπιακούς σταθμούς και 9 σχολεία, ενώ παράλληλα υλοποιούνται έργα που αφορούν στον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που αφορά την κατασκευή- αποπεράτωση βρεφονηπιακών σταθμών ανέρχεται σε 6,6 εκ. ευρώ και ο αντίστοιχος προϋπολογισμός που διατίθεται για έργα που αφορούν την παιδεία ανέρχεται περίπου σε 17 εκ. ευρώ.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της οικογένειας κατέχει το πρόγραμμα της εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής το οποίο χρηματοδοτείται τα τελευταία 3 χρόνια από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε 800-850 οικογένειες κατ’ έτος στην Περιφέρειά μας να λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας γυναικών και ανδρών με οικογενειακές υποχρεώσεις.  Ο προϋπολογισμός του προγράμματος της εναρμόνισης ανέρχεται στα 7,3 εκ. ευρώ.

Σημείωσε επίσης ότι και από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η Περιφερειακή Αρχή κατόρθωσε να εξασφαλίσει πόρους ύψους 10 εκατ. ευρώ, που διατίθενται αποκλειστικά για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων στο Νότιο Αιγαίο.

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης τόνισε:

«Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα συνεκτικό πλέγμα δράσεων που αποσκοπεί στη δημιουργία σύγχρονων δομών, στην υποστήριξη της λειτουργίας τους αλλά και στην προώθηση της ισότητας των ευκαιριών μέσα από την πρόσβαση σε επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες στο χώρο της παιδικής προστασίας αλλά και, εν συνεχεία, στο χώρο της εκπαίδευσης.

 Η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε, είναι στην Παιδεία. Η εκπαίδευση αποτελεί την ισχυρότερη θωράκιση για τον λαό μας, για να μην ξαναβρεθεί στις συνθήκες τις κρίσης που βιώνει τα τελευταία χρόνια. Είναι θέμα αντίληψης, είναι θέμα Δημοκρατίας. Εμείς κρατάμε το τιμόνι, εμεί έχουμε την ευθύνη προς ποια κατεύθυνση θα το στρέψουμε».