Το Νότιο Αιγαίο κερδίζει υπερδιπλάσια χρηματοδότηση ΕΣΠΑ την περίοδο 2021-2027, συνολικού ύψους 357,4 εκατ. Ευρώ

 Γ. Χατζημάρκος: «Η περίοδος υποχρηματοδότησης του Νότιου Αιγαίου έλαβε τέλος» 

Η Ελλάδα, μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, γνωστοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προϋπολογισμό των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων για την επόμενη προγραμματική περίοδο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης 2021-2027. Τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα αφορούν πόρους που οδηγούνται απευθείας στις Περιφέρειες και η διαχείρισή τους υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της κάθε Περιφέρειας, της οποίας προΐστανται οι αντίστοιχοι Περιφερειάρχες. 

Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020, η αντίστοιχη κατανομή για το Νότιο Αιγαίο, η οποία ορίστηκε το 2013, ήταν 172 εκατ. Ευρώ. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος είχε θίξει το θέμα της υποχρηματοδότησης του Νότιου Αιγαίου και στο Περιφερειακό Συμβούλιο του περασμένου Οκτωβρίου, θέτοντας ως στόχο τον διπλασιασμό των διαθέσιμων πόρων για το Νότιο Αιγαίο. Η σχετική κατανομή, η οποία ανακοινώθηκε από την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατανέμει στο Νότιο Αιγαίο το ποσό των 357.360.855,00 Εκατ. Ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2021-2027, υπερκαλύπτοντας τον στόχο που είχε θέσει ο Περιφερειάρχης.  

«Είχαμε θέσει ως στόχο τον διπλασιασμό των Ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας μας και δουλέψαμε για να τον πετύχουμε τρία χρόνια. Χρειάστηκε να γίνουν πολλά σε αυτό το διάστημα. Πρώτα απ?όλα, να αλλάξει ο τρόπος κατάταξης των Περιφερειών, ώστε να βγει έτσι η Περιφέρεια μας από τις Περιφέρειες Στόχου 1. Στη συνέχεια, να πείσουμε την χώρα μας στην σχετική κατανομή. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Κυβέρνηση και ειδικά τον αρμόδιο Υπουργό Γιάννη Τσακίρη γιατί άκουσαν. Ο υπερδιπλασιασμός των πόρων του Νοτίου Αιγαίου, στην προγραμματική περίοδο 2021-2027 σημαίνει έργα που τα νησιά έχουν ανάγκη, σημαίνει υποδομές, σημαίνει κοινωνικές δράσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο. Σημαίνει Ευκαιρίες. Και για εμάς, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σημαίνει ότι οι κόποι τριών ετών έπιασαν τόπο. Βγαίνουμε από το σκληρό 2020 με ελπίδα. Βγαίνουμε από το σκληρό 2020 με μια ακόμα δέσμευση μας να γίνεται πραγματικότητα» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.  

 

image_print