Το νησί της Πάτμου επισκέφθηκε η αντιπεριφερειάρχηςΝ. Αιγαίου Ελ. Φτακλάκη προκειμένου  να συναντηθεί  με τη δημοτικήαρχή και τους τουριστικούς φορείς του νησιούαλλά και να εκπροσωπήσει την Περιφέρεια  στο 7ο Φεστιβάλ  Παράδοσης  και Γεύσης. Το ιδιαίτερα επιτυχημένο Φεστιβάλ, μια συνδιοργάνωση του  Δήμου Πάτμου, των Πατμιακών Χρονικών και του Συλλόγου Γυναικών η Πατινιώτισσα, στήριξε καιοικονομικά η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Η Περιφέρειαεκπροσωπήθηκε και από τον αντιπεριφερειάρχηΑγροτικήςΑνάπτυξης και Αλιείας Αν.Χατζηιωάννου, και την εντεταλμένηπεριφερειακή σύμβουλο για θέματα πολιτισμού  Ειρ. Σβύνου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης με το Δήμαρχο ΠάτμουΓρ. Στόϊκος,τον αντιδημαρχο Γ. Σκεμπέ, και τους τουριστικούς φορείς του νησιού, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού  σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης συζήτησαν τα προβλήματα που ταλανίζουν το νησί και σχετίζονται με το τουριστικό προϊόν, τις προοπτικές ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος, ενώ υπήρξανκαι συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Η κα Φτακλάκη μεταξύ άλλων πρότεινε στους παρευρισκόμενους την ανάδειξη του Φεστιβάλ Παράδοσης και Γεύσης σε Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομίας καθώς διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να αποτελέσει ένα θεσμό διεθνούς  εμβέλειας. «Ένας προορισμός για να γίνειελκυστικός και ανταγωνιστικός θα πρέπει να αναδείξει διεθνώς τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα προκειμένου να προσελκύσει τουρισμό υψηλών προδιαγραφών. Σε αυτή τη διαδικασία λοιπόν, η καθιέρωση  του Φεστιβάλ Παράδοσης και Γεύσης σε έναγεγονόςδιεθνούςεμβέλειας, που συνδυάζει την πολιτισμική παράδοση των νησιών με την τοπική γαστρονομία μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο όχημα για την ανάδειξη  του προορισμού σε διεθνές επίπεδο», επεσήμανε η αντιπεριφερειάρχης.

Η κα Φτακλάκη δεσμεύτηκε από πλευράς  Περιφέρειας να στηριχτεί με κάθε δυνατό τρόπο  αυτή η πρωτοβουλία ενώ αποφασίστηκε  να υπάρξει  μια δεύτερη συνάντηση εργασίας μέσα στον Ιούλιο, προκειμένου να συζητηθούν  αναλυτικότερα οι προτάσεις που τέθηκαν επί τάπητος, καθώς είναι απαραίτητος ένας προγραμματισμός όχι μόνο για την υλοποίηση των προτάσεωναλλά και για την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων.

Επίσης, σε συνεννόηση με τη Δημοτική αρχή και τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο της γεωγραφικήςενότηταςΚαλύμνου Κ. Σταυλά, οποίος  απουσίαζε δικαιολογημένα από αυτές τις εκδηλώσεις λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων στη Μυτιλήνη, αποφασίστηκε να συνδιοργανωθεί μια ημερίδα για θέματα κοινωνικής οικονομίας δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας σε τομείς που να συνάδουν, με την προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη τυποποίηση τοπικών προϊόντων καθώς, αυτές οι παραγωγικές διαδικασίες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση τουτουριστικού προϊόντος.

Τέλος, συζητήθηκε η διοργάνωση ενός θεματικούworkshop με touroperators για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμούκαθώς η Πάτμος λόγω της θρησκευτικής και ιστορικής της διαδρομής επενδύει στοντουρισμό  αυτό,διεκδικώντας παράλληλα μεγάλο μερίδιο αγοράς από τον θρησκευτικότουρισμό.