Την υπογραφή του Πρωτοκόλλου παράδοσης-παραλαβής του φράγματος του Γαδουρά ανακοίνωσε σήμερα, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης. Μετά την διετή διακοπή των εργασιών, η Περιφέρεια ανέλαβε την διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών ώστε το μεγαλύτερο έργο του νησιού (συνολικού προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ) να ολοκληρωθεί και τον Ιούνιο να ξεκινήσει η περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας.

           

Το σύγχρονο ταχυδιυλιστήριο θα είναι σε θέση να επεξεργάζεται και να τροφοδοτεί το δίκτυο της περιοχής με 60.000 κ.μ. νερού ημερησίως, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η δεύτερη φάση σύνδεσης των αγωγών ώστε να υδροδοτηθούν και οι γύρω περιοχές.

 

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, η Περιφέρεια έχει αναλάβει «να βάλει νερό στην δεξαμενή», ωστόσο η αρμοδιότητα διαχείρισης του έργου πρέπει να περάσει στον Δήμου Ροδίων. Επιπλέον, έτοιμα προς ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα είναι και τα έργα υδροδότησης μέχρι τη Λαχανιά και τα Καλαβάρδα (προϋπολογισμού 87 εκ. ευρώ).

 

            Ενόψει της μεταφοράς προσωπικού της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Ρόδου προς την Περιφέρεια, θα δημιουργηθεί τμήμα υδραυλικών έργων εντός της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας το οποίο θα επωμιστεί την παρακολούθηση του φράγματος του Γαϊδουρά και των λοιπών έργων υδροδότησης, όπως και το φράγμα Σχοινιά στην Κάρπαθο και της Κρητηνίας.

 

Σύμφωνα με τον κ. Μαχαιρίδη, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου διεκδικεί πάντα τις αρμοδιότητες στους τοπικούς φορείς να διαχειρίζονται όλα τα έργα.