Θα λειτουργούν στο εξής με βάση τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τα σφαγεία του νησιού της Ρόδου θα εκσυγχρονίσει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, καθώς θα πρέπει να λειτουργούν στο εξής με βάση τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής ένωσης.

Το θέμα τέθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και στην οποία πήραν μέρος  ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα πρωτογενή τομέα Γιώργος Πόκκιας  και ο πρόεδρος της ΦΥΤΩΡΙΟ ΑΕ Mιχάλης Μπαριανάκης.

Η συζήτηση αφορούσε τα σφαγεία στο Τσαΐρι ιδιοκτησίας της περιφέρειας και τα σφαγεία στον Έμπωνα ιδιοκτησίας του δήμου Ρόδου.

Ειδικά σε ότι αφορά το σφαγείο στον Έμπωνα, και αυτό σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν θα «περάσει» άμεσα στην ευθύνη της περιφέρειας ώστε να λειτουργήσει για την περίοδο του Πάσχα, και στη συνέχεια να ακολουθήσει ο εκσυγχρονισμός του.

Πάντως η έλλειψη προσωπικού είναι ένα από τα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η περιφέρεια, σε ότι αφορά τη λειτουργία τους, με δεδομένο ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες και η υποστελέχωση ένα από τα προβλήματα της περιφέρειας.

Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίασή του το δ.σ. Ρόδου χτες βράδυ εκτάκτως ο κ. Πόκκιας επρόκειτο να θέσει το θέμα για την παραχώρηση του σφαγείου Εμπωνα για χρήση στη ΦΥΤΩΡΙΟ ΑΕ ώστε να παρθεί και τυπικά η απόφαση.

Σε δηλώσεις που έκανε χτες για το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης επεσήμανε τα εξής: «Έχουν ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας ο εκσυγχρονισμός των σφαγείων του νησιού της Ρόδου, τόσο στο Τσαΐρι ιδιοκτησίας της περιφέρειας όσο και στον Έμπωνα που είναι ιδιοκτησίας του δήμου.

Συζητήσαμε τον τρόπο και το πλαίσιο λειτουργίας και τι θα κάνει κάθε υπηρεσία δηλαδή η περιφέρεια, ο δήμος, προκειμένου το σφαγείο του Έμπωνα να εκσυγχρονιστεί και να πάρει κωδικό σύμφωνα με τις προδιαγραφές που βάζει η Ευρωπαϊκή ένωση.

Οι συσκέψεις γίνονται προκειμένου να μην αντιμετωπιστεί πρόβλημα το Πάσχα που υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Το πρόβλημα που έχουμε είναι η υποστελέχωση από κτηνιάτρους, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε όπως μπορούμε, και όπως κάναμε και τα Χριστούγεννα.

Τώρα θα είναι αυξημένες οι απαιτήσεις λόγω του Πάσχα θα προσπαθήσουμε με το υπάρχον προσωπικό της περιφέρειας να ανταποκριθούμε σε όλες τις ανάγκες με τη συνδρομή του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας για τη διάθεση των λιμενικών σκαφών ώστε να μεταφέρουν τους ειδικούς να κάνουν τον κρεοσκοπικό έλεγχο.

Στο επόμενο διάστημα πέρα από το σφαγείο του Έμπωνα, που είναι απόφαση της περιφέρειας να αδειοδοτηθεί και επίσημα και να λειτουργεί με κανόνες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, θα λειτουργήσουν επίσης τα σφαγεία Μυκόνου, Σίφνου και Κύθνου που είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Ο κ. Ζαννετίδης αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα της αρμοδιότητάς του, για τα οποία ανακοίνωσε τη συμμετοχή της περιφέρειας σε δράσεις. Ειδικότερα δήλωσε τα εξής:

Με το ΚΕΚ Γεννηματάς
«Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΚΕΚ Γεννηματάς, κ. Τσοπανάκη αποφασίσαμε το επόμενο διάστημα να γίνουν τμήματα κατάρτισης νέων που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα από πιστοποιημένα στελέχη της περιφέρειας».

Για το λαγοκέφαλο
«Το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με το Ελληνικό κέντρο θαλάσσιων ερευνών η περιφέρεια θα εργαστεί για την υλοποίηση μελέτης που αφορά τον λαγοκέφαλο και τις επιπτώσεις στην αλιεία, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Είναι θέμα που αφορά όλους τους ψαράδες της περιφέρειας».

Στην Foodexpo
«Στις 14-16 Μαρτίου η περιφέρεια θα συμμετάσχει στην έκθεση foodexpo  στην Αθήνα. Υπάρχουν 19 συμμετοχές από 9 νησιά και εκεί θα παρουσιαστούν τα προϊόντα της περιφέρειας σε μία διεθνούς επιπέδου διοργάνωση».

Στην έκθεση Κρεμαστής
«Σε συνεργασία με την επιτροπή οργάνωσης της έκθεσης Κρεμαστής της 50ής έκθεσης που θα γίνει τον Αύγουστο η περιφέρεια εκτός από την καθιερωμένη,  ανάληψη δαπάνης για τα περίπτερα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, φέτος για πρώτη φορά θα είναι και συνδιοργανώτρια με το δήμο Ρόδου και τον πολιτιστικό σύλλογο Κρεμαστής».

Εκδηλώσεις για την Ενσωμάτωση
«Από τις 14 έως τις 16 Μαρτίου και μαζί με το δ.σ. της ένωσης παροικιακών σωματείων Δωδεκανήσου θα συμμετάσχουμε στη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου».