Τα σφαγεία της Περιφέρειας επισκέφθηκε την Κυριακή 27-4-2013 ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδ/σου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της Φυτώριο Α.Ε. κ. Τζένη Φάκκα-Βασιλαράκη που έχει την ευθύνη της λειτουργίας τους.
 

Διαπιστώθηκε η επάρκεια των ντόπιων αμνοεριφίων για τις γιορτές του Πάσχα και μέχρι σήμερα έχουν ήδη σφαγεί στα κεντρικά σφαγεία περί τα 2.200 αμνοερίφια, ενώ έχει προγραμματισθεί η σφαγή άλλων 800 μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη.
 

Επίσης, υπολογίζεται ότι θα σφαγούν περί τα 1.600 αμνοερίφια στο σφαγείο τη Έμπωνας το 10ήμερο της λειτουργίας του. Από τα παραπάνω αμνοερίφια περί τα 1.000 έχουν μεταφερθεί από μικρά νησιά της Δωδεκανήσου (Κάρπαθο, Λέρο, Σύμη, Κάσο και Τήλο), ενώ 1.400 έχουν μεταφερθεί από την Κάσο στην Κρήτη.

Στους ίδιους ρυθμούς κινούνται και τα σφαγεία της Κω, Καλύμνου, Λέρου και Αστυπάλαιας και παρά τα προβλήματα της έλλειψης κτηνιάτρων και τις αδυναμίες μετακίνησης, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής κάλυψε τις ανάγκες ελέγχου των όρων υγιεινής, καθώς και του κρεοσκοπικού ελέγχου όλων των σφαγίων στα σφαγεία του νομού.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία και το Σ.Δ.Ο.Ε. προβαίνουν καθημερινά σε ελέγχους παράνομης σφαγής και με εντολή της Εισαγγελίας, όσα σφάγια δεν φέρουν νόμιμη σήμανση (σφραγίδα Κτηνιατρικής Υπηρεσίας) κατάσχονται.

Ομοίως, το Τμήμα Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, πραγματοποίησε ελέγχους στην λαϊκή αγορά, στα κρεοπωλεία και στα super market της Ρόδου και των Δημοτικών Κοινοτήτων Αρχαγγέλου, Αφάντου, Κρεμαστής και Ιαλυσού, ελέγχοντας την ανάρτηση και αναγραφή των προβλεπόμενων ενδείξεων επί των πινακίδων (προϊόν, ποιοτική κατηγορία, προέλευση, τιμή ανά μονάδα μέτρησης, έλεγχο στις ζυγιστικές μηχανές) και έκανε τις απαραίτητες υποδείξεις.

image_print