Στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Περιφερειάρχες της χώρας, συμμετείχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο  συντονισμός κεντρικής διοίκησης και περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κορονωϊού.

Μετείχαν επίσης η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

 Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε Περιφέρεια και αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου αλλά προς τιμήν της εθνικής επετείου να κατατεθούν στεφάνια από ολιγομελείς αντιπροσωπείες των τοπικών αρχών. Ο Πρωθυπουργός  ζήτησε να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες που δίνονται από τον ΕΟΔΥ και να υπάρχει πλήρης συντονισμός με τα αρμόδια υπουργεία. Επίσης τονίστηκε ότι οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται πάντα σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος έθεσε τα ειδικά θέματα των νησιών που άπτονται της διαχείρισης της κρίσης, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα.

Ειδικότερα ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε:

– Να δοθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η δυνατότητα εκτέλεσης δαπανών για τη στήριξη με υλικά   του κρατικού μηχανισμού συνολικά,  στην διαχείριση και αντιμετώπιση του ζητήματος, μέσω της ένταξης της Περιφέρειας στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Υγείας.

  • Την ένταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τον ΕΟΤ, ούτως ώστε να μπορέσει να στηρίξει με έκτακτα μέτρα και μέσω του δικού της ήδη εγκεκριμένου για τον τουρισμό  προϋπολογισμού, την τουριστική βιομηχανία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
  •  Την άμεση στελέχωση των ιατρείων στις πύλες εισόδου (λιμάνια & αεροδρόμια) των νησιών.
  • Να δοθεί από τον ΕΟΔΥ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το πρωτόκολλο κρουαζιέρας, με προσθήκη στο ήδη υπάρχον, ειδικότερων θεμάτων που αφορούν την κρουαζιέρα σε μεσαία και μικρά νησιά.

Τέλος, συμφωνήθηκε να τυπώσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με δική της δαπάνη, το ενημερωτικό υλικό του ΕΟΔΥ, το οποίο θα διανεμηθεί άμεσα στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

 

image_print