ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

6 Ιουνίου 2013

 

 

 

Σύσκεψη είχε την Πέμπτη 6 Ιουνίου στα γραφεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Εξετάστηκαν οι φάκελοι των έργων ΧΑΔΑ, ΧΥΤΑ της Λέρου και της Καλύμνου και δόθηκαν οδηγίες προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ωρίμανσης των έργων.

Έγινε αναλυτική εξέταση των έργων ΕΣΠΑ και η πορεία υλοποίησής τους  και αποφασίστηκε να γίνει αναλυτική ενημέρωση από τη Διαχειριστική Αρχή ανά Δήμο στο Συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στη Λέρο.

Ο Περιφερειάρχης έδωσε αναλυτική εικόνα για την πορεία του ΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου και εξήγησε τους λόγους της μη επίτευξης του στόχου για το Α΄ εξάμηνο από την  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται πως φορείς υλοποίησης έργων ΕΣΠΑ, εκτός από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια, Δήμοι) είναι επίσης οι εξής: Υπουργείο Πολιτισμού, ΔΕΥΑ, Λιμενικά Ταμεία, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Επιμελητήρια, ΕΟΤ, Νοσοκομεία, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΕΘΥΝΑΛ,   ΕΚΑΒ, Β΄ ΥΠΕ, ΥΠΟΜΕΔΥ, Εγνατία Οδός ΑΕ.

Το ΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου θα παρουσιάσει υστέρηση στο 2ο τρίμηνο στην απορρόφηση και την επίτευξη του στόχου των 15 εκατομμυρίων ευρώ κατά 4 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης απευθύνει έκκληση στους κύριους των έργων που είναι και φορείς υλοποίησης, να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου το έλλειμμα του 2ου τριμήνου να καλυφθεί στο 3ο τρίμηνο.

«Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε μάχες για αύξηση των πόρων  και την ίδια στιγμή να μην απορροφούμε τους πόρους  που έχουμε στη διάθεσή μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.