Σύσκεψη για την Άνδρο – Ξεκίνησε η συντονισμένη καταγραφή και ο προγραμματισμός δράσεων μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων
Ξεκίνησε την Πέμπτη με το νησί της Άνδρου, η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Αντιπεριφρειάρχης, Γιώργος Πουσσαίος, με στόχο την επίλυση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων.
Στην πεντάωρη διευρυμένη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Αντιπεριφρειάρχη, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Άνδρου, Γιάννης Γλυνός, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου Δημήτρης Τσιργής, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Δ. Γρυπάρης, οι περιφερειακοί Σύμβουλοι Άνδρου Κ. Ίσσαρης και Δ. Λότσαρης, η Αντιδήμαρχος και οι προϊστάμενοι των τεχνικών υπηρεσιών Άνδρου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Κυκλάδων και οι προϊστάμενοι όλων των Διευθύνσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων και Άνδρου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πουσσαίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της σύσκεψης καθώς «πετύχαμε τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα που θα μας επιτρέψει όχι μόνο να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες αλλά και να σχεδιάσουμε αναπτυξιακές πολιτικές για το μέλλον».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Γλυνός, μίλησε για “πολύ σημαντική πρωτοβουλία καθώς πρόκειται για μια αποτελεσματική συνάντηση στην οποία τίθενται οι βάσεις για λύσεις των σημαντικών προβλημάτων των νησιών”.
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Δημήτρης Τσιργής, αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχουν γίνει προς το υπουργείο Υγείας και βασίζονται πάνω στην πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Πουσσαίου, σχετικά με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τα θέματα Υγείας στις Κυκλάδες.
Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στο νησί και απαιτούν διευθέτηση. Ανάμεσα σε αυτά οι ελλείψεις που παρουσιάζει το κέντρο υγείας του νησιού και η Μονάδα Αιμοκάθαρσης, ζητήματα για τα οποία δόθηκαν απαντήσεις και δρομολογήθηκαν άμεσα λύσεις. Επίσης, αναλύθηκε και το πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια στον τομέα της Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το σφαγείο στο Κόρθι, για το οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας ενημέρωσαν τον δήμο σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία του. Επίσης, διεξοδική συζήτηση έγινε, μεταξύ άλλων, για ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, την προώθηση των τοπικών ποιοτικών προϊόντων, την καταγραφή και αδειοδότηση πηγαδιών και γεωτρήσεων, καθώς επίσης και τα έργα των τεχνικών υπηρεσιών (Αλιευτικό Καταφύγιο, Αγία Θέκλα, Πιτροφό), αλλά και η ενσωμάτωση των προτάσεων του δήμου Άνδρου στο Στρατηγικό Σχέδιο της Περιφέρειας.
Σημαντικά βήματα έγιναν στο ξεκαθάρισμα των ενεργειών που είναι απαραίτητες να γίνουν έτσι ώστε η Άνδρος να μη χάσει πόρους από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Στήριξης για την υλοποίηση σημαντικών έργων στο νησί.
Συγκεκριμένα, τα έργα τα οποία πρέπει να προχωρήσουν εντός τριών μηνών είναι ο βιολογικός καθαρισμός και το αποχετευτικό δίκτυο, ενώ επίσης συζητήθηκαν τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν και αφορούν στο γυμνάσιο Γαυρίου, αλλά και το σημαντικό θέμα κατασκευής ΧΥΤΑ.