Η αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Ελ. Φτακλάκη αφού ολοκλήρωσε την επίσκεψη της με τα νησιά της γεωγραφικής ενότητας Θήρας, καθώς  χθες επισκέφτηκε τη Θηρασιά και την Ανάφη, σήμερα το πρωί στις 10 Μαΐου, συναντήθηκε  με το Δήμαρχο Σαντορίνης, κ. Ν.Ζώρζο  για τα θέματα Τουρισμού. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε  συνάντηση  εργασίας με τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης της πρωτοβουλίας "2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη" για την πορεία του έργου και τους τρόπους συνεργασίας με τη περιφέρεια Ν. Αιγαίου καθώς είναι υπό την αιγίδα της περιφέρειας.

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν ο εντεταλμένος  περιφερειακός σύμβουλος , Ηλίας Μάϊνα και η περιφερειακή σύμβουλος Ιουλία Καραμολέγκου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος,  ο δημοτικός σύμβουλος, Χρ. Ασιμής , και τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου " 2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη".

Αφού ενημέρωσε ο Δήμαρχος την αντιπεριφερειάρχη για τα έργα που είναι σε εξέλιξη και που αφορούν στην καλή εικόνα του νησιού αλλά και τον προγραμματισμό του Δήμου για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, η συζήτηση εστιάστηκε στο " 2013 ’Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη” καθώς είναι υπό την αιγίδα της περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Η κα Αγγελική Γεωργαντοπούλου, projectmanagement του έργου, ενημέρωσε για τη Φιλοσοφία και τους άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται ο σχεδιασμός του προγράμματος καθώς και για την προστιθέμενη αξία του τόσο φιλόδοξου εγχειρήματος που στοχεύει στη συνέργεια μεταξύ όλων των κλάδων του τουρισμού στο νησί αλλά και στην ενεργοποίηση  της τοπικής κοινωνίας.

Ένας βασικός στόχος του εγχειρήματοςείναι η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με το τουριστικό προϊόν, κάτι που όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχηςείναι το ζητούμενο της περιφέρειας και σίγουρα η επίτευξη αυτού του στόχου θα βοηθήσει και τα άλλανησιά προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου της Εν. Ξεν. Σ.ήδη τρία ξενοδοχεία το εφαρμόζουν και εκτιμά πως και άλλες μονάδες θα υιοθετήσουν αυτήν την πολιτική καθώς με αυτό τον τρόπο επενδύουν μεσοπρόθεσμα στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Τα μέλη της Επιτροπής παρουσίασαν τη σήμανση για το έτος γαστρονομίας , το οποίο και καταχωρήθηκε ως ευρωπαϊκό σήμα για τη Σαντορίνη και θα αναρτάται  σε ειδικές γωνίες στα καταστήματα με τοπικά προϊόντα, στα ξενοδοχεία ως σημεία πληροφόρησης – υποδοχής πελατών, στα εστιατόρια, στα οινοποιεία και στα τουριστικά γραφεία.

Η σήμανση θα παρέχειένα πακέτο υπηρεσιών ανάλογα με το είδος της επιχείρησης , όπως πχ. Οι εστιάτορες που θα το έχουν θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικό μενού με προϊόντα του νησιού, κρασί ΠΟΠ της Σαντορίνης  κα.

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει πλήθος πολιτιστικών, γαστρονομικών εκδηλώσεων, που έχουν πάντα στο επίκεντρο τους τη γαστρονομία, όπως πχ το Συνέδριο " Τουρισμός και γαστρονομία ", το VENDEMA, Φεστιβάλ  δημιουργικής κουζίνας με νέους σεφ,  Φεστιβάλ  κοκτέιλ με βάση το κρασί της Σαντορίνης , κλπ.

Παράλληλα, διοργανώνονται επιμορφωτικάσεμινάρια για επαγγελματίες αλλά και workshops για  νέους επαγγελματίες ,  Μπάρμαν, σομελιέ, εστιάτορες.

Επιπλέον, ο Δήμος δημοπράτησε την Ανάπλαση του κέντρου των Φυρών όπου θα δημιουργηθείέναinfokiosk για το έτος γαστρονομίας το οποίο θα λειτουργεί και ως υπαίθριος εκθεσιακός χώρος για την προβολή παραδοσιακών προϊόντων του νησιού.Αυτό που τονίστηκε από το Δήμαρχο είναι η δυνατότητα αξιοποίησης του ντόπιου δυναμικού και η όσο το δυνατό συνετή διαχείριση αυτού του project.

Από πλευράς περιφέρειας Ν. Αιγαίου δεσμεύτηκε στο πλαίσιο της στήριξης του " 2013 έτους γαστρονομίας στη Σαντορίνη" να διοργανώσειpresstrips  με Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους καθώς επίσης, και τη διοργάνωση ενός famtrip με touroperators για την παρουσίαση του προορισμού μέσα από την ανάδειξη του θεματικού Τουρισμού. Μάλιστα, η κα Φτακλάκη ζήτησε οι αποστολές δημοσιογράφων που θα επισκέπτονται το νησί να έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται και τα υπόλοιπα νησιά της γεωγραφικής ενότητας Θήρας καθώς ένα ζητούμενο είναι η ανάπτυξη του islandhoping μεταξύ των νησιών.

Συμφώνα με δηλώσεις των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, η Προστιθέμενη αξία  που μέχρι σήμεραπροκύπτειαπόαυτό το έργοείναι η Συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου, κάτι που μέχρι τώρα δεν συνέβαινε, η διευθέτηση λύσεων σε προβλήματα που αφορούσαν την εστίαση, και κυρίως το  Βίωμα της όληςδιαδικασίαςαπό τον ντόπιο πληθυσμό  κάτι παρά πολύ σημαντικό για την ανάδειξη του γαστρονομίας Τουρισμού. Οι συνέργειεςείναι το άπαν αυτής της δράσης όπως χαρακτηριστικά είπαν , γεγονός που αναδεικνύει τη δυναμική αυτού του εγχειρήματος,συμπεράσματα των οποίων  θα παρουσιαστούν στο τέλος του έτους ως casestudy και για άλλους προορισμούς αλλά και για την ίδια τη Σαντορίνη.

Τόσο η αντιπεριφερειάρχης , όσο και ο κ. Ηλίας Μάϊνακαι η κα ΙουλίαΚαραμολέγκου, δήλωσαν πως η επιτροπήτουρισμού της περιφέρειας στηρίζει αυτήν την πρωτοβουλία γιατί θεωρεί πως είναι μια καινοτόμος δράση , με ταυτότητα και στοχοθέτηση και σίγουρα όλοι μπορούν να βγουν ωφελούμενοι  μέσα από τις δράσεις του " 2013 Έτουςγαστρονομίας στη Σαντορίνη" και σίγουρα θα αναμένουν με ενδιαφέρον την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

Επίσης, η αντιπεριφερειάρχης συζήτησε με το Δήμαρχο ζητήματα που αφορούν στη Θηρασιά καθώς την είχε επισκεφθεί χθες η κα Φτακλάκη συνοδευόμενη από τον κ. Ηλία Μάϊνα και συζήτησαν τη δυνατότητα ένταξης ενός μεγάλουproject για πράσινη ανάπτυξη στο νησί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Επίσης, ζητήθηκε η συνδρομή της περιφέρειας στο Ειδικό  Πλαίσιο Χωροταξικού  Σχεδιασμού  και ΑειφόρουΑνάπτυξης για τον τουρισμό που θα βγει σύντομα για διαβούλευση στο σημείο που αφορά στην πρόθεση του Υπουργείου της μείωσης της ελάχιστης έκτασης ενός νησιού για την εγκατάσταση οργανωμένων υποδοχέωντουριστικής δραστηριότητας από 90 σε 70 τ.χλμ, γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον κοινωνικό ιστό των μικρών νησιών.

 Η αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε πως το θέμα αυτό θα αναλάβει  προσωπικά ο ίδιος ο περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης, όπου πέραν επιστολής θα επικοινωνήσειάμεσα ο ίδιος με τους Υπουργούς των συναρμόδιων Υπουργείων ΥΠΕΚΑ και Τουρισμού.

image_print