Συνεργασία του Περιφερειάρχη με τον Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος των πολυθέσιων ταξί στο Νότιο Αιγαίο

 

Ο Υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος έκανε δεκτό το αίτημα  του Γ. Χατζημάρκου για 6μηνη παράταση στην προθεσμία των ιδιοκτητών ταξί για την προμήθεια των νέων οχημάτων, λόγω της αδυναμίας της αυτοκινητοβιομηχανίας να ανταποκριθεί στην ζήτηση

 

 

Με τον Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο συναντήθηκε χθες, Πέμπτη στο Υπουργείο, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εφαρμογή στην πράξη του άρθρου 68 του Ν. 4850/2021 και της Υπουργικής Απόφασης 62818/02-03-2022, για την πιλοτική εφαρμογή εισαγωγής των πολυθέσιων Ταξί που ξεκινά στην Ελλάδα από το Νότιο Αιγαίο, ως αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η συνάντηση εργασίας έγινε ενόψει της λήξης στις 12 Μαΐου 2022 της προθεσμίας που έχουν στην διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες  ταξί με έδρα εντός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  οι οποίοι ενδιαφέρονται για την αντικατάσταση ΕΔΧ ΤΑΞΙ αυτοκινήτων, με επιβατικά οχήματα έξι (6) έως εννέα (9) θέσεων, να υποβάλουν τη σχετική αίτηση.

Ο Περιφερειάρχης έθεσε υπόψιν του Υφυπουργού το αίτημα των ιδιοκτητών ταξί να δοθεί παράταση στο διάστημα των 6 μηνών από την ημέρα υπογραφής της σχετικής άδειας, που τους δίνει ο νόμος για να θέσουν τα οχήματά τους σε κυκλοφορία.

Η παράταση του διαστήματος αυτού κρίνεται επιβεβλημένη λόγω της αδυναμίας της αυτοκινητοβιομηχανίας να καλύψει τη ζήτηση νέων οχημάτων. Για τον λόγο αυτό ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον Υφυπουργό να δοθεί παράταση 6 μηνών, επιπλέον του αρχικού διαστήματος, δηλαδή, οι ιδιοκτήτες ταξί να έχουν περιθώριο 12 μηνών για να προμηθευτούν τα πολυθέσια οχήματα και να τα θέσουν σε κυκλοφορία.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος συμφώνησε άμεσα με τον Περιφερειάρχη, εκτιμώντας ότι το αίτημα είναι απολύτως δίκαιο, λόγω της γενικότερης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αυτοκινητοβιομηχανία διεθνώς. Όπως ειπώθηκε χθες, η 6μηνη παράταση πέραν της αρχικής προθεσμίας, θα αποτυπωθεί και νομοθετικά με την ολοκλήρωση των εγκρίσεων των νέων, πολυθέσιων, ταξί.

 

Με την ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον Υφυπουργό, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:

 

«Με τον Υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο ξεκινήσαμε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, αυτό της εισαγωγής για πρώτη φορά στη νομοθεσία της χώρας μας των πολυθέσιωνΤaξί. Πιλοτικά, από τα νησιά της Περιφέρειας μας, ξεκίνησε το πρόγραμμα στην Ελλάδα, με την σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύσαμε να λήγει σε μερικές ημέρες, στις 12 Μαΐου.

Συζητήσαμε και το αίτημα του κλάδου να δοθεί μεγαλύτερος χρόνος έως την παραλαβή των νέων αυτοκινήτων και ακριβώς επειδή είναι αντικειμενική η δυσκολία στην διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία για παραδόσεις, ο Υφυπουργός συμφώνησε να δοθούν 12 μήνες, από 6, για την παραλαβή των νέων αυτοκινήτων. Η αλλαγή δε αυτή, θα αποτυπωθεί και νομοθετικά με την ολοκλήρωση των εγκρίσεων των νέων, πολυθέσιων, Taξί.

 Τα 6θέσια έως και 9 θέσιαTaξί ήταν ένα χρόνιο αίτημα του κλάδου και ο Υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος μας εμπιστεύθηκε στην πιλοτική εφαρμογή του.  Τον ευχαριστούμε και τον διαβεβαιώνουμε ότι εμπιστεύθηκε την Περιφέρεια που αγαπά το καινούργιο, την καινοτομία».