Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος συμμετείχε σε  σύσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου με Περιφερειάρχες της χώρας.
Το μεγάλο θέμα που τέθηκε ήταν οι πολύ πιεστικές προθεσμίες για την επίλυση του θέματος που ταλανίζει την χώρα επί δεκαετία, της αποτύπωσης των βοσκοτόπων.
Με την πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι ασφυκτική και τα πρόστιμα με τα οποία απειλείται η χώρα να ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αποφασίστηκε σε κυβερνητικό επίπεδο η συνεργασία, άμεσα, με τις Περιφέρειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία αποτύπωσης και οριοθέτησης των βοσκοτόπων.
 
 
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, όπως και οι υπόλοιποι Περιφερειάρχες, δήλωσαν πρόθυμοι να αναλάβουν αυτό το βαρύ φορτίο – καυτή πατάτα – προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα για την ελληνική κτηνοτροφία. 
Σε επόμενο στάδιο και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα διευκρινιστεί μέσω τεχνικών επιτροπών η ακριβής διαδικασία που θα ακολουθηθεί, προκειμένου να μην απειληθούν οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων την φετινή χρονιά.
 
Ο κ. Χατζημάρκος έθεσε υπόψιν του Υπουργού, ειδικά για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δύο ζητήματα τα οποία επιτακτικά ζητούν λύσεις:
 
1) Την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας ως προς την απαίτηση της ολοκλήρωσης των σχεδίων διαχείρισης βοσκοτόπων ανά νησί και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα που ο σημερινός νόμος ορίζει.
2) Την αποσαφήνιση από πλευράς Υπουργείου σε σχέση με τις χαρακτηρισμένες περιοχές Natura, αφού αυτές σήμερα καλύπτουν ένα συντριπτικό ποσοστό της έκτασης των νησιών μας.
Τέλος ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την χορήγηση παράτασης της νομιμοποίησης των ποιμνιοστασίων για ενάμιση χρόνο, κάτι που ήταν και αίτημα όλων των Ελλήνων κτηνοτρόφων αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 
 
image_print