Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, είχε χθες, Δευτέρα, συνεργασία με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Σάββα Χατζησάββα και τα μέλη της διοίκησης .

Στην διάρκεια της συνάντησης η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα και σε πνεύμα συνεργασίας, η διοίκηση του ΕΚΡ έθεσε στον Περιφερειάρχη τρία ζητήματα, και ζήτησε την παρέμβαση του:

  • Την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία που έχουν πληγεί οικονομικά από την πτώχευση της Thomas Cook.
  • Την ανάγκη να υπάρξει ξανά Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο του τουρισμού, αφού η τριετής σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ ΕΞΡ και Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, λήγει φέτος.
  • Τη στήριξη του ΕΚΡ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, όσον αφορά το ζήτημα της Thomas Cook, δήλωσε πως ήδη ζητήσει από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, στα μέτρα στήριξης που θα ληφθούν για την προστασία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, να υπάρχει ρητή αναφορά για την κατά προτεραιότητα πληρωμή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές.

Για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε ότι αποτελεί πάγια θέση της Περιφερειακής Αρχής ότι η εργασιακή ειρήνη είναι κρίσιμη προϋπόθεση και το μοναδικό συμπαγές έδαφος, πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε δημιουργικά, οικονομία που να συμπεριλαμβάνει στα αποτελέσματά της, το σύνολο της κοινωνίας.  Η υπογραφή ή μη Συλλογικής Σύμβασης είναι αντικείμενο και απόφαση των δύο συλλογικών οργάνων, της ΕΞΡ και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, σε συζητήσεις των οποίων δεν επιτρέπεται η συμμετοχή της Περιφέρειας. “Όμως, πολιτικά οφείλουμε και το κάνουμε γνωστό  και στους δύο φορείς που θα προσέλθουν το αμέσως επόμενο διάστημα στο τραπέζι των συζητήσεων, πως επιθυμία μας είναι να οδηγηθούμε εκ νέου σε μια συμφωνία επ' ωφελεία και των δύο μερών, αφού στην περίπτωση αυτή κατακτάμε ένα υψηλό επίπεδο κοινωνικής συνοχής”, δήλωσε ο κ.. Χατζημάρκος.

Όσον αφορά την υλικοτεχνική στήριξη του ΕΚΡ, ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, αφού η πολιτική βούληση για την ικανοποίησή του είναι δεδομένη, οποτεδήποτε το θεσμικό πλαίσιο το επιτρέπει.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης ζήτησε τη συνεργασία του ΕΚΡ για το “χτίσιμο” των κοινωνικών προγραμμάτων που η Περιφερειακή Αρχή έχει θέση ως βασική προτεραιότητα της πολιτικής της παρέμβασης το 2020. Το ΕΚΡ ως  κοινωνικός εταίρος – πυλώνας για την κοινωνική συνοχή, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα για αποτελέσματα με διάχυση στον κοινωνικό ιστό. Στο πλαίσιο αυτό, στην χθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε με την Διοίκηση του ΕΚΡ να ξεκινήσουν το έργο τους από τον προσεχή Νοέμβριο οι ομάδες εργασίας, προκειμένου να γίνει η εξειδίκευση των κοινωνικών προγραμμάτων.

 

 

image_print