Το πρόγραμμα αναστήλωσης ακινήτων της Μεσαιωνικής Πόλης, ιδιοκτησίας ΚΕΔ, με σκοπό την αξιοποίησή τους ως φοιτητικές εστίες, όπως προβλέπεται και από την πολεοδομική μελέτη του Δήμου Ρόδου, ήταν το βασικό αντικείμενο της συνεργασίας που είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.

 Ο Περιφερειάρχης ανέλυσε την πρότασή του, για την οποία έχει ενημερωθεί και ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς, σύμφωνα με την οποία θα γίνει κατ’ αρχήν η καταγραφή των διαθέσιμων ακινήτων και η αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος, μια διαδικασία που επιβάλλεται να γίνει με αυστηρά κριτήρια προσδιορισμού αυτών των ακινήτων για τη χρήση τους ως φοιτητικές κατοικίες.

Μετά την καταγραφή θα ακολουθήσει η εκπόνηση μελετών για το καθένα από αυτά, μια διαδικασία που θα αναλάβουν οι αρχιτέκτονες της Ρόδου με ευθύνη του Συλλόγου τους, προκειμένου – όπως και στην περίπτωση της συνεργασίας με το ΤΕΕ – να υπάρξουν ευκαιρίες απασχόλησης νέων επιστημόνων.

Το όλο εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί μέσα από το ΕΣΠΑ, μετά από συνεννόηση που ήδη έχει προηγηθεί ανάμεσα στον Περιφερειάρχη και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί το ποσό των πέντε περίπου εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αναζητήσει ακίνητο  (ξενοδοχείο) για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών. Μέρος εξ αυτών θα στεγαστεί σε ακίνητα της Μεσαιωνικής Πόλης, η αξιοποίηση των οποίων θεωρείται επιβεβλημένη για αυτονόητους λόγους, και όπως διαβεβαίωσε ο κ. Μαχαιρίδης, έχει αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε από το Σύλλογο των Αρχιτεκτόνων να ακολουθήσουν ταχείς ρυθμούς και να προετοιμαστούν έγκαιρα, καθώς οι πόροι του ΕΣΠΑ πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το τέλος του 2013, κάτι που σημαίνει ότι εξ ίσου έγκαιρα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

image_print