Στη σημασία και στο περιεχόμενο του Ελληνορωσικού Επενδυτικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα.

Στη συνέντευξη τοποθετήθηκαν επίσης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σίμος Κεδίκογλου, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ρωσίας και εκπρόσωπος της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο κ. Μαχαιρίδης απάντησε σε σειρά ερωτήσεων δημοσιογράφων, ενώ στην αρχική του εισήγηση τόνισε πως με το Συνέδριο αυτό «η Ρόδος γίνεται η πύλη εισόδου ευκαιριών για την εθνική μας οικονομία που δοκιμάζεται και δίνουμε απάντηση σε αυτούς που εμφανίζουν την Ελλάδα περίπου ως χέρσα γη, για την οποία δεν αξίζει κανείς “να πετάξει τα λεφτά του”».

Αναλυτικά, στην αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου είπε τα εξής:

«Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση και την παρουσία σας στη συνέντευξη τύπου, που έχει σκοπό να σας ενημερώσει για το ΕλληνοΡωσικό Επενδυτικό Συνέδριο που θα διοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Μόσχας.

Η παρουσία σας εδώ εξυπηρετήσει έναν σημαντικό όσο και ζωτικής σημασίας στόχο: Να περάσουμε το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι σε ένα περιβάλλον συλλογικής κατήφειας και αβεβαιότητας, υπάρχουν διέξοδοι, ευκαιρίες και δυνατότητες που οφείλουμε να αναζητήσουμε και να αξιοποιήσουμε ως χώρα.

Αυτό τουλάχιστον εμείς επιδιώκουμε με τη διοργάνωση του συγκεκριμένου Συνεδρίου.

Δεν είναι στις προθέσεις μας να αφιερώσουμε δύο ημέρες σε ακαδημαϊκές συζητήσεις και στη συνέχεια “να γυρίσουμε πλευρό” – αν μου επιτρέπετε την έκφραση.

Φιλοδοξούμε και πιστεύουμε ότι αυτές οι 48 ώρες διαλόγου που θα διεξαχθεί στη Ρόδο θα καταλήξουν σε χρήσιμα συμπεράσματα και στη δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων για συμφωνίες και στέρεες συνεργασίες σε πολλά επίπεδα.

Αναλάβαμε αυτήν την πρωτοβουλία διότι πιστεύουμε ότι η Αυτοδιοίκηση, και ιδιαίτερα ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη χάραξη αναπτυξιακών πολιτικών και στη διαμόρφωση ενός ελκυστικού και φιλικού για την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος.

Είναι πεποίθησή μας ότι οι περιφερειακές δυνάμεις της χώρας διαθέτουν αποθέματα αποφασιστικότητας και βούλησης για να προσθέσουν στην εθνική υπόθεση, να πειστεί ο κόσμος ότι η επενδυτική ελκυστικότητα της Ελλάδας δεν είναι ένα χαμένο στοίχημα.

Η προσέγγιση με τη Ρωσία, τις πολιτικές της αρχές και τον επιχειρηματικό της κόσμο, ξεκίνησε με το σκεπτικό της αναζήτησης μιας νέας τουριστικής αγοράς για τη Ρόδο, τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου και συνολικά του Νοτίου Αιγαίου.

Οι προσδοκίες μας ήταν μεγάλες. Οι αρχικές μας εκτιμήσεις, συντηρητικές και συγκρατημένες.

Επιβεβαιώθηκαν – ευτυχώς – οι προσδοκίες μας. Συναντήσαμε την ενθουσιώδη υποδοχή των Ρώσων και ο αριθμοί δικαιώνουν σήμερα την επιλογή μας να προσεγγίσουμε έναν λαό, με τον οποίο μας συνδέουν πολλά.

Το αποτέλεσμα μεταφράζεται σήμερα με τον διπλασιασμό, κάθε χρόνο, των αφίξεων στη Ρόδο, με τη βάσιμη προοπτική, η αγορά της Ρωσίας να εξελιχθεί στην ισχυρότερη και πλέον, ίσως, αξιόπιστη για την τοπική τουριστική μας βιομηχανία.

Όπως αποδεικνύεται σήμερα, ο τουρισμός έχει μετατραπεί σε ένα ασφαλές “όχημα” για να διανύσουμε ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις, να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο αυτή τη συνεργασία, που παίρνει τη μορφή συμμαχίας.

Μια συνεργασία που ξεπερνά τα στενά τοπικά μας όρια.

Με το ΕλληνοΡωσικό Επενδυτικό Συνέδριο, η Ρόδος γίνεται η πύλη εισόδου ευκαιριών για την εθνική μας οικονομία που δοκιμάζεται.

Έχουμε σαν “πρώτο υλικό” στα χέρια μας, τον άνευ όρων και αστερίσκων φιλελληνισμό ενός λαού, που μέσω των εκπροσώπων του, πολιτικών και επιχειρηματικών, τονίζει σε όλους τους τόνους ότι «δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να ξεπουληθεί».

Μας το είπαν καθαρά, ανοιχτά και από τα πλέον επίσημα χείλη κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στη Μόσχα.

Αυτό το “υλικό” πιστεύουμε ότι είναι αρκετό, σε αυτή τη φάση, για να οικοδομήσουμε, βήμα – βήμα, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της Ρωσίας.

Να συμφωνήσουμε σε συνέργειες και συνεργασίες που θα έχουν μετρήσιμη οικονομική ωφέλεια για τη χώρα μας.

Με την προσέγγιση αυτή που επιχειρούμε, δίνουμε απάντηση σε όσους μηρυκάζουν μια ρητορική που θέλει τη χώρα μας να αποθαρρύνει και να απωθεί τον ξένο επενδυτή.

Δίνουμε απάντηση σε αυτούς που εμφανίζουν την Ελλάδα περίπου ως χέρσα γη, για την οποία δεν αξίζει κανείς «να πετάξει τα λεφτά του».

 Άλλα είναι τα μηνύματα που εμείς παίρνουμε από τον επιχειρηματικό κόσμο της Μόσχας και συνολικά της Ρωσίας.

Η χώρα μας γι’ αυτούς αποτελεί προνομιακό πεδίο δράσης σε τομείς που έχουν ευθεία σχέση με την ανάπτυξη και την παραγωγική διαδικασία.

Στα μάτια τους, η χώρα μας εξακολουθεί να προβάλλει σαν μια φερέγγυα και αποδοτική επενδυτική επιλογή.

Αποδοτική και ωφέλιμη, και για τις δύο πλευρές.

Αυτές τις δύο πλευρές φέρνουμε στο ίδιο τραπέζι.

Πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες των δύο χωρών θα συνομιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο για όλα.

Η δημιουργία ενός προτύπου συνεργασίας των δύο χωρών, η υλοποίηση καινοτόμων επενδύσεων, η προώθηση της πράσινης ενέργειας και επιχειρηματικότητας, οι νέες τεχνολογίες στην ενέργεια, στην αφαλάτωση του νερού και στη διαχείριση των απορριμμάτων, η συνεργασία στο εμπόριο και στην κτηματαγορά, οι μεταφορές, η ανάπτυξη πρότυπου πρωτογενούς τομέα και φυσικά ο τουρισμός και οι επενδύσεις στον τομέα αυτό, είναι μερικά από τα κεφάλαια που θα τεθούν επί τάπητος επί ένα διήμερο.

Το ΕλληνοΡωσικό Επενδυτικό Συνέδριο της Ρόδου δεν θα είναι μια 48ωρη διάλεξη που θα καταλήξει απλώς σε μια έκδοση πρακτικών.

Φιλοδοξούμε να αποτελέσει την αφετηρία μιας παραγωγικής συνεργασίας και την εκκίνηση μιας νέας αναπτυξιακής διαδικασίας για τη χώρα μας.

Η Ελλάδα και η χειμάζουσα οικονομία της ψάχνει για ευκαιρίες που θα την καταστήσουν ξανά σημαίνοντα παίχτη στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει με αφορισμούς και ξορκίζοντας το κακό.

Τώρα είναι η ώρα για ανάληψη πρωτοβουλιών, που θα δώσουν περιεχόμενο σε αυτό λέμε, ότι η κρίση μπορεί και πρέπει να γίνει ευκαιρία.

Εμείς πιστεύουμε ότι μια τέτοια, ουσιαστική και με προοπτική ευκαιρία, δίδεται μέσα από το ΕλληνοΡωσικό Επενδυτικό Συνέδριο της Ρόδου.

Μαζί με την ευκαιρία, στέλλουμε και το ηχηρό μήνυμα ότι αυτή η χώρα έχει δυνατότητες και δυνάμεις που δεν επιτρέπεται να χαραμίσει».

Σημειώνεται, ότι στην αίθουσα του Ξενοδοχείου «Ηλέκτρα» που πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου, ήταν παρόντες εκπρόσωποι Υπουργείων, Τραπεζών και άλλων χορηγών του Συνεδρίου.

image_print