image_pdf
Σε ενημέρωση των ΜΜΕ για τα τρέχοντα ζητήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  προέβη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, την Τρίτη.
 
Η συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας
 
Αρχικά ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στην συνεργασία που είχε προ ημερών στο Υπουργείο Υγείας, με τον Υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, στην διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου, τα κίνητρα που παρέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την πλήρωση 60 θέσεων επικουρικών γιατρών στα νησιά της Περιφέρειας, να ενσωματωθούν στην προκήρυξη που θα βγει στον «αέρα» το συντομότερο δυνατόν. Προτεραιότητα της περιφερειακής αρχής είναι η κάλυψη των κενών στην πρωτοβάθμια υγεία. Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως οι γρήγοροι ρυθμοί με τους οποίους κινείται το Υπουργείο Υγείας και η άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια, αποτελούν εγγύηση για την επίλυση του υπ’ αριθμόν ένα προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι κυρίως των μικρών νησιών αλλά των απομακρυσμένων περιοχών σε μεγαλύτερα νησιά.
 
Οδικό Δίκτυο
 
Στα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζει το οδικό δίκτυο σε όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης και τόνισε πως η κεντρική διοίκηση δεν συνεισφέρει οικονομικά για την αποκατάστασή τους, αφού για το σύνολο των 13 Περιφερειών της χώρας διατίθενται μόλις 20 εκατ. ευρώ. Ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε ότι το μέγεθος των προβλημάτων είναι τέτοιο που η αποκατάστασή τους θα απαιτούσε πέντε φορές τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Ωστόσο, η περιφερειακή αρχή πασχίζει εκ των ενόντων να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την Περιφέρεια είναι ο εντοπισμός των προβληματικών σημείων και αυτό θα γίνει σε συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΝΑΙ με την Τροχαία. Το συντονισμό των συναντήσεων και των επιτόπιων επισκέψεων κλιμακίων, ο κ. Χατζημάρκος ανέθεσε στον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Κάλλιστο Διακογεωργίου.
 
Πρωτοβουλία για το bullying
 
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Περιφέρεια, σχετικά με το ραγδαία εντεινόμενο φαινόμενο του bullying, που λαμβάνει καθημερινά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, βοηθούντων και των συνθηκών που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση στην ελληνική κοινωνία. Ο κ. Χατζημάρκος ανάφερε πως με τον συντονισμό των δράσεων από τον αρμόδιο για θέματα Παιδείας Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Άγγελο Ανανία και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α-βάθμιας και Β-βάθμιας Εκπαίδευσης, θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία σχετικά με το bullying.
 
«Πράσινο φως» από το Λούβρο 
 
Μόλις προ δύο ημερών η Διοίκηση του Μουσείου του Λούβρου έδωσε το «πράσινο φως» για την μεταφορά στην Ρόδο τμήματος της Έκθεσης που μέχρι τον Φεβρουάριο φιλοξενείτο στο Παρίσι, αποδεχόμενη την πρόταση της Περιφέρειας. Απομένει να διευθετηθούν τεχνικά ζητήματα, πριν ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία. Η συλλογή του Λούβρου θα εκτεθεί για διάστημα τεσσάρων μηνών μέσα στο καλοκαίρι,  στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων λειτουργίας του. 
 
Ανήσυχος για το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020
 
Την ανησυχία του για την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 εξέφρασε ο Περιφερειάρχης, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, με αφορμή τα δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος, που έκαναν λόγο για εμπλοκή. Παρά το γεγονός ότι το ΥΠΟΙΚ με ανακοίνωσή του έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει κανονικά, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση με τους δανειστές της χώρας, οι ανησυχίες είναι έντονες αφού και το ΕΣΠΑ εντάσσεται στο γενικότερο ζήτημα χρηματοδότησης της χώρας. Ο Περιφερειάρχης είπε ότι «από την έκβαση των συζητήσεων θα εξαρτηθεί αν η χώρα θα έχει ΕΣΠΑ», τόνισε πάντως ότι το τρέχον ΕΣΠΑ 2007 – 2013, που λήγει στο τέλος του έτους, θα κλείσει κανονικά.
 
Ενίσχυση του προσωπικού της ΠΝΑΙ
 
Ερωτηθείς ο Περιφερειάρχης για την κάλυψη των κενών θέσεων στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης,  αναφέρθηκε στις τρεις διαφορετικές «πηγές» προσωπικού, ευελπιστώντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις, .
Η πρώτη «πηγή» είναι οι 5μηνες συμβάσεις μέσω ΟΕΑΔ, για 200 συνολικά άτομα. Το πρόγραμμα «πάγωσε» λόγω εκλογών, αλλά υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την νέα ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου, ότι σύντομα θα ξεκινήσει.
Δέκα (10) οκτάμηνες συμβάσεις ενέκρινε για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το ΑΣΕΠ, από τις 50 που είχαν ζητηθεί. Αφορούν κυρίως κτηνιάτρους, γεωπόνους και επόπτες υγείας. Παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο έλαβε απόφαση να ζητήσει την κατ’ εξαίρεση πρόσληψη προσωπικού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η πρόταση έχει ήδη κατατεθεί στον Υπουργό Εσωτερικών – με την στήριξη και όλων των βουλευτών της Περιφέρειας – και αναμένεται η απάντησή του.
Επίσης, η Περιφέρεια έχει στείλει λίστες ικανού αριθμού υπαλλήλων ανά περιφερειακή ενότητα και ειδικότητα, στον Υπουργό κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, στο πλαίσιο της κυβερνητικής απόφασης για την επαναπρόσληψη εργαζομένων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. 
Ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε την ελπίδα, μέσω όλων των παραπάνω τρόπων, η Περιφέρεια να ενισχύσει τελικά τον αριθμό των υπαλλήλων της. 
 
Ακτοπλοϊκό Καρπάθου – Κάσου
 
Μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει καλυφθεί πλήρως η ακτοπλοϊκή γραμμή Καρπάθου – Κάσου, δήλωσε ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα, όπου τέθηκε το συγκεκριμένο θέμα.
 
Το ζήτημα των Ρομά
 
Μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 31ης  Μαρτίου,  το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου θα πρέπει να έχει λάβει απόφαση για τον χώρο μετεγκατάστασης των Ρομά, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου που έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί όρο αιρεσιμότητας του ΕΣΠΑ. Ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε πάντως ότι επέλεξε να μην δώσει έμφαση στο θέμα της αιρεσιμότητας και αυτό γιατί «δεν μπορώ να δεχτώ ως άλλοθι την πίεση από το εξωτερικό, για να ληφθεί μια απόφαση που έπρεπε να έχουμε λάβει μόνοι μας πριν από χρόνια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Σε ερώτηση τι θα γίνει αν δεν υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, ο κ. Χατζημάρκος απάντησε ότι δεν μπαίνει καν στην διαδικασία να σκεφτεί πώς είναι δυνατόν ένας φορέας να πάρει την ευθύνη να αφήσει τον τόπο χωρίς το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο του, πολύ δε περισσότερο στη σημερινή συγκυρία κατά την οποία δεν υπάρχουν εθνικοί πόροι για να αναπληρώσουν τις απώλειες. Τέλος, με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό τόνισε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση, ούτε υπάρχει η δυνατότητα αγοράς από την ΠΝΑΙ ιδιωτικής έκτασης, για την μεταφορά των Ρομά.