ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Πλατεία Ελευθερίας, Ρόδος 85100 – τηλ. 22413.60510,556 φαξ: 22410. 74200

email: f.hatzidiakos@pnai.gov.gr

Αντιπεριφερειάρχης

 

                                         

                                                                              Ρόδος, 24-4-2013

                                                       

Θέμα: Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ)

 

Συνεδρίασε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου το ΣΟΠΠ Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Αιγαίου υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Φώτη Χατζηδιάκου. Στις εργασίες της συνεδρίασης συμμετείχαν ο Επιθεωρητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγος Δημοσθένης Καβέτσος,  ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου Αρχιπύραρχος Νικόλαος Αλεξανδρής, ο κ. Παναγιώτης Παγώνης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δωδεκανήσου Πύραρχος Ιωάννης Γαϊτανίδης υπηρεσιακοί παράγοντες από την Περιφέρεια, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων από την Ρόδο και τη Κω, καθώς και εκπρόσωποι από την Εταιπρόφυκα.

 

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιελάμβαναν:

–          Χαρτογράφηση κινδύνου δασικής πυρκαγιάς

–          Έργα αντιπυρικής προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων

–          Καθαρισμοί βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου γύρω από υποδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας

–          Μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία Χώρων Ανεξέλεγκτης Εναπόθεσης Αστικών Απορριμμάτων που ανήκουν στους Δήμους

–          Μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο

–          Επιτήρηση δασών

–          Οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς

–          Κινητοποίηση και συντονισμός εθελοντικών οργανώσεων

–          Αναθεώρηση και επικαιροποίηση σχεδιασμού φορέων

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως η παρουσία των υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καταδεικνύει τη σπουδαιότητα της σημερινής συνεδρίασης, όσον αφορά το συντονισμό των δράσεων για τη πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών στην ευαίσθητη περιοχή της Δωδεκανήσου.

 

«Για ακόμη μια φορά διαπιστώνουμε την άψογη συνεργασία των τοπικών κρατικών και αυτοδιοικητικών υπηρεσιών με τις εθελοντικές οργανώσεις και ευελπιστούμε ότι οι παθογένειες του κεντρικού κράτους, κυρίως όσον αφορά την χρηματοδότηση των προληπτικών δράσεων, δεν θα αποβούν σε βάρος των νησιών μας. Πιστεύουμε ότι οι διαβεβαιώσεις για την έγκαιρη παρουσία εναέριων μέσων πυροπροστασίας στο νησί μας και για τη διάθεση των απαιτούμενων πόρων στους Ο.Τ.Α, να υλοποιηθούν άμεσα προκειμένου να θωρακίσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περιοχή μας».