Με την ευκαιρία της λήξης της θητείας του ως Γενικού Προξένου της Τουρκίας στη Ρόδο, ο κ. Αϊντίν Ντουρουσόι επισκέφθηκε σήμερα τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη.

Και οι δύο επεσήμαναν τις σχέσεις φιλίας που αναπτύχθηκαν και σε προσωπικό επίπεδο, όπως και τα βήματα που έγιναν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των σχέσεων συνεργασίας των δύο λαών, κυρίως σε τουριστικό επίπεδο και την ανάγκη αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να τονίσει στον απερχόμενο Γενικό Πρόξενο πως ο τουρισμός είναι ευαίσθητος και ευάλωτος σε καταστάσεις, ακόμα και σε δηλώσεις που μπορούν να πυροδοτήσουν εντάσεις, κάτι που, όπως είπε, «πρέπει να ενδιαφέρει και τις δύο πλευρές που έχουν κοινά οφέλη από την τουριστική τους βιομηχανία».

Επίσης, ζήτησε από τον κ. Ντουρουσόι να μεταφέρει στην ηγεσία της χώρα του την έντονη ανησυχία και προβληματισμό της τοπικής μας κοινωνίας για το γεγονός ότι σε μια ευρύτερη σεισμογενή περιοχή εγκαθίσταται στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στο Ακουγιού, ένα πυρηνικό εργοστάσιο, αν και «θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη τυχόν δυσάρεστες επιπτώσεις από ένα ατύχημα», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά και τους δύο λαούς και την περιοχή γενικότερα. Ελλάδα και Τουρκία – πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης – μπορούν να επενδύσουν στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας».

Τέλος, επιβεβαιώθηκε η θέληση των δύο πλευρών να συνεχιστεί, ακόμα και με βελτιώσεις αν κριθεί σκόπιμο, το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης βίζας στους Τούρκους υπηκόους, όπως επίσης να υπάρχει συνεχής επαφή με τα Τουρκικά ΜΜΕ που ενδιαφέρονται για την προβολή των νησιών μας, κάτι που επεσήμανε με έμφαση ο κ. Ντουρουσόι.

 

image_print