Με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, συναντήθηκαν σήμερα οι 13Περιφερειάρχες της χώρας, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ.Ευριπίδη Στυλιανίδη, του Υπουργού Ανάπτυξης,Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωνσταντίνου Χατζηδάκη, του Υπουργού Επικρατείας κ. Δημητρίου Σταμάτη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) κ. Γεώργιου Γιαννούση.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα ζητήματα της ανάπτυξης και των οικονομικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες.

Ο Πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε όλους τους Περιφερειάρχες για την καθοριστική, όπως ανέφερε, συμβολή τους στην αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ και την επίτευξη του μνημονιακού στόχου για το 2012, τόνισε ότι «δεν υπάρχει αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα, χωρίς την γνώση, την εμπειρία και τη συμμετοχή των αιρετών Περιφερειών». Παράλληλα, δεσμεύτηκε να υπάρξουν συστηματικές και συχνές συναντήσεις του με τους Περιφερειάρχες, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις στα τρέχοντα ζητήματα.

Επίσης, έδωσε εντολή να λυθεί άμεσα το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με το ζήτημα του Τελικού Διατάκτη των δαπανών από το ΠΔΕ,όπως προτείνουν οι αιρετές Περιφέρειες.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Γιάννης Σγουρός προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό να παρευρεθεί στο πρώτο τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ που ξεκινά αύριο και του εξέθεσε αναλυτικά τις εμπλοκές που προκύπτουν τόσο από τη συγκεντρωτική λειτουργία του Κράτους και τη γραφειοκρατία, όσο και από τις συνεχείς περικοπές στους πόρους των Περιφερειών.

Όλοι οι Περιφερειάρχες ανέπτυξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο σε ότι αφορά την ανάπτυξη και την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, όσο και τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται σε σχέση με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες.

Τέλος, σε ότι αφορά τις συνεχείς περικοπές στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αφού τονίστηκε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται για την λειτουργία των Περιφερειών και την αντιμετώπιση της τρέχουσας καθημερινότητας (αποχιονισμοί, οδικό δίκτυο, μεταφορές μαθητών κ.λπ.) ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους παρισταμένους Υπουργούς για συνολική στήριξη των Περιφερειών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός δήλωσε:

«Εν όψει του αυριανού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών,βρεθήκαμε σήμερα μαζί με τον Πρωθυπουργό και τους δύο Υπουργούς Εσωτερικών τον κ. Στυλιανίδη και Ανάπτυξης τον κ. Χατζηδάκη και συζητήσαμε τα προβλήματα.

Θέλω να σας πω ότι και οι δεκατρείς περιφερειάρχες οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, λειτουργούμε συλλογικά και έχουμε έναν κοινό εχθρό, το κεντρικό κράτος. Εάν δε λύσουμε τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, τα λόγια θα είναι λόγια,εμείς θέλουμε πραγματικά να λυθούν τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν μέσα από το κεντρικό κράτος και ο Πρωθυπουργός σήμερα μας διαβεβαίωσε ότι θα μπει μπροστά σε αυτό το θέμα το οποίο έχει να κάνει με τις αγκυλώσεις του κεντρικού κράτους.

Ελπίζω και εύχομαι και ο κ. Στυλιανίδης και ο κ. Χατζηδάκης και όλοι οι υπουργοί να συμβάλλουν σε αυτή τη προσπάθεια.

Δεν μπορεί ορισμένοι υπουργοί να λειτουργούν σωστά και άλλοι να μην λειτουργούν σωστά, δεν μπαίνω εγώ στις αρμοδιότητες των υπουργών, αλλά ένα είναι το σίγουρο ότι χρειάστηκε ο πρωθυπουργός για να αντιμετωπίσουμε το κεντρικό κράτος. Αυτό δεν είναι σωστό έπρεπε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν εδώ και τόσα χρόνια να λυθούνε δημοκρατικά και αποτελεσματικά.

Πρώτα απ' όλα συζητήσαμε πολιτικά σήμερα, καλύψαμε το πολιτικό θέμα, το οποίο έχει να κάνει με το θεσμικό πλαίσιο με βάση το νόμο του Καλλικράτη των αιρετών περιφερειαρχών, δεν μπορεί να υπάρχουν πάρα πολλοί φορείς, οι οποίοι ο ένας επικαλύπτει τον άλλον, μεταβιβάζονται οι συναρμοδιότητες των υπουργών αλλού, γενικά υπάρχει ένα αποτέλεσμα αρνητικό. Εμείς έχουμε μπροστά μας έναν εχθρό το κεντρικό κράτος, θέλουμε να αλλάξουμε αυτή τη διαδικασία,ελπίζω σήμερα να βγαίνει το μήνυμα το θετικό από τα χείλη του Πρωθυπουργού όπως είπε και ο κύριος Υπουργός».

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης,δήλωσε:

«Σήμερα επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των αιρετών περιφερειαρχών της χώρας,

λύθηκαν μια σειρά πρακτικά ζητήματα με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού και παράλληλα θεσμοθετήθηκε ένας μόνιμος διάλογος μεταξύ των αιρετών περιφερειαρχών και των συναρμοδίων υπουργείων,για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες.

Στον πόλεμο που έχουμε ξεκινήσει κατά της φτώχειας στις τοπικές κοινωνίες, στην παρέμβαση για την ανάπτυξη και την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και στον αγώνα για την θεσμική βελτίωση του πλαισίου που διέπει τις τοπικές, τις αιρετές περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα, θα κάνουμε ακόμα περισσότερα βήματα τολμηρά, προς τα μπρός και με αποτελέσματα τα οποία θα φανούν σύντομα στους πολίτες.».