Τον περιφερειάρχη, Γιάννη Μαχαιρίδη επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι, στις 2 Μαίου, η  Πρόεδρος,  Δέσποινα Κοντούζογλου και τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Ν.Αιγαίου (ΕΣΥΝΕΝΑ),  Κατερίνα Σταματελοπούλου και Παναγιώτης Κουμνάκης. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, τουρισμού απασχόλησης και ευρωπαίκών προγραμμάτων  Ελ.Φτακλάκη.

 

Αντικείμενο της συνάντησης, ήταν η ενημέρωση του περιφερειάρχη για το νεοσύστατο φορέα των νέων επιχειρηματιών Ν.Αιγαίου, τους στόχους και τις δράσεις του φορέα σε σχέση με το επιχειρείν και τους νέους επιχειρηματίες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις δυνατότητες που έχει ο τόπος μας ως προς τη δημιουργία ενός νέου επιχειρείν, με τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα, της λαικής παράδοσης μας και του τουρισμού αναφέροντας χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης ότι στον τόπο μας οι επιχειρήσεις που πουλούν τοπικά προιόντα δεν υπάρχουν ή αν υπάρχουν είναι μεμονωμένες.

 

Οι νέοι επιχειρηματίες εξέφρασαν την απογοήτευση τους για το κακό επιχειρηματικό περιβάλλον που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, ένα περιβάλλον ανασφαλές και καθόλου βοηθητικό προς τους νέους επιχειρηματίες. Ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε τη διοικούσα επιτροπή πως μπορεί η περιφέρεια να στηρίξει τον ΕΣΥΝΕΝΑ συμβάλλοντας στην εξεύρεση στέγης και οργανώνοντας ενημερωτικές ημερίδες και σεμιναρία στα μέλη του φορέα.

 

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε, ότι έχει συμπεριλάβει τον ΕΣΥΝΕΝΑ όχι μόνο στον σχεδιασμό της περιφέρειας για την επόμενη προγραμματική περιόδο αλλά και  στο Συμβούλιο Καινοτομίας της ΠΝΑ περιμένωντας καινοτόμες ιδέες και προτάσεις.

Επίσης, ενημέρωσε  τη διοικούσα για την προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και δυο χρόνια η περιφέρεια για να δοθεί λύση στις εγκαταστασεις του πρώην Χειροτεχνικού Κέντρου Ρόδου (κτίριο Πανάγου), ζητώντας από τον ΕΟΜΜΕΧ, που τελεί υπό εκκαθάριση,  να πουλήσει στην περιφέρεια το ακίνητο, με σκοπό τη στέγαση ενός Πρότυπου Κέντρου Καινοτομίας που θα λειτουργει ως χώρος παραγωγής ιδέων και προτάσεων για καινοτόμες δράσεις στο Ν.Αιγαίο αλλά  και ως «θερμοκοιτίδα» στήριξης των νέων επιχειρηματιών  που θέλουν να επιχειρήσουν αλλά δεν έχουν κάποιο χώρο για το ξεκίνημα τους.

 

Ο  περιφερειάρχης ενημέρωσε για τις προτάσεις που έκανε προς τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου σχετικά με τη στήριξη των ΜμΕ καθώς όπως επισημάνθηκε, οι νέοι επιχειρηματίες δεν έχουν καμία ουσιαστική στήριξη ούτε από το κράτος, αλλά ούτε και από το τραπεζικό σύστημα. Για αυτό και παρακάλεσε τη διοίκηση του ΕΣΥΝΕΝΑ, να καταθέσει άμεσα προτάσεις με βάση τις ανάγκες  και τις προτεραιότητες των νέων επιχειρηματιών, ούτως ώστε στην επόμενη προγραμματική περίοδο να υπάρξουν στοχευμένα προγράμματα και δράσεις που θα στηρίξουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες καθώς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.

 

Τέθηκε τέλος και ο εξής προβληματισμός από τον περιφερειάρχη, Γιάννη Μαχαιρίδη σχετικά με τους 50 χιλιάδες επιχειρηματίες που είναι εγεγραμμένοι στα μητρώα του επιμελητηρίου. Τελικά ποιοί είναι οι ενεργοί επιχειρηματίες και με ποια κριτήρια ορίζεται ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας;  Κάτι το οποίο τελικά θα πρέπει να επανεξετασθεί και να επαναπροσδιοριστεί καθώς σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο στα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τις  ΜμΕ, τη μερίδα του λέοντος να παίρνουν κυρίως τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, και να μένουν εκτός οι επιχειρήσεις.