• «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ  ΓΙΑ ΔΕΚΑΟΧΤΩ (18)  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ ΥΨΟΥΣ ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ (19) ΔΙΣ
  • 700 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΣΤΟ Ν. ΑΙΓΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ ( 2014-2020).

 

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου  κ. Χαράλαμπος  Κόκκινος χτες το απόγευμα , 29/12/2014 ,  είχε συνάντηση  εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων/ ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης  κ. Σπ. Ευσταθόπουλο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση  εγκρίθηκαν δεκαοχτώ (18) επιχειρησιακά και περιφερειακά προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους 19 δις ευρώ. Από αυτά προβλέπεται να διοχετευτούν στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου περί τα 700 εκατ. Ευρώ(168 εκατομμύρια ευρώ από το περιφερειακό πρόγραμμα. Αιγαίου και τα υπόλοιπα από τα τομεακά προγράμματα ). Απομένει πλέον οι αρμόδιες αρχές και οι φορείς διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ να προχωρήσουν τις διαδικασίες (μετά τις εθνικές εκλογές) ώστε αυτό να γίνει το χρηματοδοτικό εργαλείο και να προωθηθεί στην αγορά η αναγκαία ρευστότητα που θα βοηθήσει την ανάπτυξη, θα στηρίξει τις επενδύσεις και θα συντελέσει στη σταδιακή μείωση της ανεργίας.

Ο κ. Χ. Κόκκινος ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα κ. Ευσταθόπουλο για τις ενέργειες του αλλά και όλους όσους συνετέλεσαν σε αυτήν την εθνική προσπάθεια , και  επισήμανε τα εξής :

« Τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-2020 μπορούν να δώσουν τεράστια ώθηση στην οικονομία, να δημιουργήσουν υπεραξία για το τόπο και να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.

Υπο φυσιολογικές προϋποθέσεις το νέο ΕΣΠΑ θα ξεκινούσε το αργότερο την Άνοιξη του 2015. Μέχρι τότε τα επιχειρησιακά και περιφερειακά προγράμματα θα είχαν εξειδικευτεί και θα μπορούσαν να προκηρυχθούν. Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις (προκήρυξη πρόωρων εκλογών λόγω μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ) θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την εμπρόθεσμη έναρξη υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020)

Επιβάλλεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα , κυβέρνηση και εμπλεκόμενοι φορείς, μετά την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στις 25/1/2015 να επισπεύσουν τις διαδικασίες γιατί οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ είναι υπερπολύτιμοι για την χώρα».

 

image_print