΄Αρχισε την Δευτέρα 05 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε χθες 06 Αυγούστου με την συνεργασία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Αντώνη ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ και εκπροσώπων της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής , συνάντηση εργασίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου με θέμα συζήτησης την αγρο-διατροφή και τις ιχθυοκαλλιέργειες καθώς και την καταγραφή συγκεκριμένων προτάσεων για δράσεις καινοτομίας και έρευνας οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο σχεδιαζόμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Γ.ΠΟΥΛΗΣ, Γεν. Δ/ντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής,,η Δ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑ Δ/ντρια Αγροτικής Οικονομίας, ο Η.ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ Δ/ντής Κτηνιατρικής, ο Ν.ΤΑΤΑΡΑΚΗΣ, Προϊστάμενος του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας, η Μ.ΦΩΤΑΚΗ Προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας , ο Α.ΘΕΟΧΑΡΗΣ και Α.ΓΙΑΛΟΓΛΟΥ στελέχη της  Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής ,οι Ν.ΠΑΥΛΑΚΗΣ και Ν.ΜΑΡΟΥΛΗΣ Σύμβουλοι της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου για τη Στρατηγική ΄Εξυπνης Εξειδίκευσης , ο Ι.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΗΣ Δ/ντής του Επιμελητηρίου Δωδ/σου, τον Γ.ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ Δ/ντής της ΄Ενωσης Αγρτοικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, ο Σ.ΖΑΝΝΑΚΗΣ Πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Επαγγελματιών Αλιέων Ρόδου, οι Α.ΣΙΟΥΛΑΣ και Σ.ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ στελέχη του ΕΛΚΕΘΕ, ο Α.ΓΛΥΝΟΣ Δ/ντής της ΚΑΙΡ, ο Ν.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Δ/ντής της ΕΜΕΡΥ, ο Ν Β.ΚΑΜΠΥΛΑΥΚΑΣ Δ/ντής της Ποτοποιίας ΑΙΓΑΙΟΝ ΑΕ, ο Ν.ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΣ Δ/ντής της Μελισσοκομικής Δωδ/σου , ο Κ.ΘΥΡΙΑΚΗΣ, Κτηνοτρόφος και μέλος της ΕΑΣΔ και ο Μ.ΓΕΩΡΓΟΥΔΙΟΣ μεταποιητής.

        Στόχος του στρογγυλού τραπεζιού είναι ο εντοπισμός των περιοχών παρέμβασης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στο αγρο-διατροφικό τομέα και τις ιχθυοκαλλιέργειες μέσα από την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας ,καθώς και η διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για την ενίσχυση του τομέα.

 

 

 

 

Σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης καινοτομιών αποτελούν οι υψηλές απαιτήσεις για ασφάλεια και υγιεινή οι οποίες συνοδεύονται από ειδικά πρότυπα και κανονισμούς σε μεγάλο τμήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ειδικά για την Ελλάδα και τη Περιφέρεια, ο συνδυασμός της παράδοσης με σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, διαχείρισης και επεξεργασίας μπορεί να τροφοδοτήσει επίσης σημαντικές καινοτομίες. Καινοτομίες, όχι κατ΄ανάγκη τεχνολογικές, μπορούν να αναπτυχθούν επίσης σε σχέση με τη γεύση, την υφή, την προέλευση των πρώτων υλών, την τυποποίηση, την αισθητική, τη χρησιμότητα και τη διαφοροποίηση της συσκευασίας, αλλά ακόμη και τα κανάλια διανομής και προώθησης.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με τους αντίστοιχους εκπροσώπους των Κυκλάδων και θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση συνάντησης με τους εκπροσώπους των δύο Νομών με περισσότερη εξειδίκευση στους τομείς παρέμβασης.

 

image_print