ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Τηλ.: 22813. 60214 – 22413.60503

www.pnai.gov.gr

e-mail: i.mahairidis@pnai.gov.gr

18 Σεπτεμβρίου 2013

 

 

Στο πλαίσιο της ευρείας διαβούλευσης που έχει εγκαινιάσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από την αρχή της χρονιάς για τον προγραμματισμό της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση εργασίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Χατζηϊωάννου, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης και Αντιδήμαρχοι της Νάξου, στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και συνεργάτης εμπειρογνώμονας της Περιφέρειας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και επιχειρηματίες από τη Νάξο και τη Σαντορίνη, οι οποίοι ειδικεύονται στην παραγωγή και τυποποίηση αγροτικών προϊόντων, όπως το μέλι, το κρασί, το κρέας και το γάλα. Έγινε μια ανοικτή και πολύ εποικοδομητική συζήτηση και καταγράφηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για δράσεις καινοτομίας και έρευνας, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο σχεδιαζόμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα Προγραμματική Περίοδο θα δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις δράσεις καινοτομίας, καθώς μέσω της λεγόμενης «έξυπνης εξειδίκευσης», θα  εντοπίζονται τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα συγκεκριμένων περιοχών ή τμημάτων της αγοράς και τοπικοί παράγοντες, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς και πόροι θα συγκεντρώνονται με συναίνεση γύρω από ένα όραμα για το μέλλον. Η καινοτομία θα πρέπει να επικεντρώνεται στον παραγωγικό ιστό και στη χρήση των νέων τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των κρίσιμων τομέων της περιφερειακής οικονομίας, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός, οι μεταφορές, ο αγροτικός τομέας, οι υδατοκαλλιέργειες και η προστασία του περιβάλλοντος.