Η επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του φακέλου σχετικά με το έργο στήριξης των πρανών της Καλντέρας, προκειμένου να ενταχθεί το συντομότερο στο ΕΣΠΑ, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ.

Στη συνάντηση, υπό τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη, στην οποία συμμετείχε ο Αντιπερειφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος, συζητήθηκε διεξοδικά η εκπόνηση της μελέτης ευστάθειας και πιστοποίησης του τελεφερίκ, η οποία συντάσσεται από ειδικό γραφείο μαζί με το τεχνικό δελτίο και τα τεύχη δημοπράτησης για την υλοποίηση του έργου στις περιοχές των Φηρών, Αθηνιού και Οίας – Αρμένης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης επανέφερε στον κ. Σιφουνάκη την πρόταση, την οποία υπέβαλε το καλοκαίρι, για ενεργοποίηση της βάσης δεδομένων του Εθνικού Κτηματολογίου έτσι ώστε να προχωρήσουν η εκπόνηση δασικών χαρτών, ο καθορισμός των γραμμών αιγιαλού και παραλίας, η οριοθέτηση των ρεμάτων, των οικισμών και των παραδοσιακών μονοπατιών.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, πρόκειται για αναπτυξιακού χαρακτήρα πρωτοβουλία με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία με πολύ χαμηλό κόστος και σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να μας απαλλάξει από χρονοβόρες και δαιδαλώδης ανασταλτικές για τον τομέα της ανάπτυξης, γραφειοκρατικές διαδικασίες.

“Η θεσμική χάραξη αιγιαλού και παραλίας, η οριοθέτηση ρεμάτων και παραδοσιακών μονοπατιών αλλά και η εκπόνηση δασικών χαρτών, θα πρέπει να αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας για τη διασφάλιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του και την καταγραφή της κοινόχρηστης περιουσίας των δημόσιων κτημάτων, καθώς και για την ορθή διαχείριση και προστασία της παράκτιας ζώνης και των ευπαθών οικοσυστημάτων της”, επισημαίνει ο κ. Πουσσαίος

Μέσω της παραπάνω διαδικασίας προβλέπεται να περιοριστεί η ταλαιπωρία των πολιτών, που προκαλεί η πολύμηνη αναμονή των υποθέσεων ορισμού αιγιαλού και κατά μέσο όρο φτάνει σήμερα τους 20 μήνες, ενώ παράλληλα διευκολύνεται και το έργο των υπηρεσιών.

image_print