1 Απριλίου 2014, πραγματοποιήθηκε στον Αρχάγγελο στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου ‘Άγιος Σάββας’ συνάντηση με αγρότες , και κτηνοτρόφους της περιοχής στο πλαίσιο της δημόσια διαβούλευσης για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΕΠΑΑ) 2014-20  και ειδικότερα για το νησί της Ρόδου, καθώς επίσης και για θέματα επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση.

Τις συναντήσεις της δημόσιας διαβούλευσης για το ΠΕΠΑΑ 2014-20 και το σχέδιο για κάθε νησί του Νοτίου Αιγαίου, που ξεκίνησε στις αρχές του μηνός Φεβρουαρίου όταν απεστάλη στις δημοτικές αρχές , τα επιμελητήρια, τους κοινωνικούς και αναπτυξιακούς εταίρους,  τους  αγρότες,  τους  κτηνοτρόφους , τους τυποποιητές, τους μεταποιητές  και γενικώς σ’ όλους τους εμπλεκόμενους στον αγροδιατροφικό τομέα στο Νότιο Αιγαίο, οργανώνουν η Γενική Διεύθυνση  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) ‘Γ. Γεννηματάς’.

Σκοπός  της διαβούλευσης είναι η κατάρτιση του τελικού σχεδίου για κάθε νησί και του συνολικού της Περιφέρειας μας , ώστε να υποβληθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπ.ΑΑ&Τ) για να συμπεριλήφθη στο συνολικό πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, που θα υποβληθεί στην ΕΕ για έγκριση έως τον προσεχή Ιούνιο.  

 

 

 Συνολικά για τον αγροτικό τομέα στην χώρα μας την περίοδο 2014-20 θα διατεθούν :

·        Από τον Πυλώνα 1  ‘’Άμεσες Ενισχύσεις’’ : περίπου 15 δις €

·        Από τον Πυλώνα 2  ‘Αγροτική Ανάπτυξη’ : περίπου 4.9 δις € (συμπεριλαμβανομένης και της εθνικής συμμετοχής)

Από τον Πυλώνα 2  ‘Αγροτική Ανάπτυξη’ οι 13 Αιρετές Περιφέρεις της χώρας θα διαχειρισθούν τι 1/3 του συνολικού προγράμματος.

Στην χθεσινή συνάντηση στον Αρχάγγελο από πλευράς της Περιφέρειας

συμμετείχαν ως εισηγητές :

  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης , Αντώνης ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ
  • Ο Γενικός Διευθυντής, Γιάννης ΠΟΥΛΗΣ
  • Η Διευθύντρια, Δήμητρα ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑ
  • Η Τμηματάρχης Προγραμματισμού Εύα ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ
  • Ο Τμηματάρχης Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής, Νίκος ΤΑΤΑΡΑΚΗΣ

Μεταξύ των παρόντων στην διαβούλευση αγροτών , κτηνοτρόφων, και μεταποιητών,   στην συζήτηση που ακολούθησε,  συμμετείχαν  και :

  • Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνετισμού Αρχαγγέλου, Παναγιώτης ΚΟΖΑΣ
  • Τα τραπεζικά στελέχη, Στέργος ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ και Μαρία ΣΕΪΤΗ  , οι οποίοι έδωσαν εξαιρετικές πληροφορίες για τους τρόπους χρηματοδότησης των αγροτοκτηνοτρόφων στα Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίησης – Τυποποίησης κλπ , όπου προβλέπεται και ίδια συμμετοχή.

Τέλος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκφράζει τις ολόθερμες ευχαριστίες της  στον Ιερέα Βασίλειο ΣΤΑΤΗ , για την εγκάρδια φιλοξενία της συνάντησης στο Πνευματικό Κέντρο Αρχαγγέλου ‘Άγιος Σάββας’,  καθώς και για την ένθερμη συμμετοχή του στην συζήτηση.

Σήμερα Τετάρτη 02 Απριλίου στις 19:00 (7μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί ανάλογη συνάντηση στην αίθουσα του Γυμνασίου Σορωνής. 

image_print