7 Οκτωβρίου 2013

 

 

Στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμό και Αειφόρου Ανάπτυξης  (ΕΣΧΣΑΑ) του οποίου είναι μέλος,  συμμετείχε από την Αθήνα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, υπό την προεδρία του Υπουργού Περιβάλλοντος,  Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Σταύρου Καλαφάτη καθώς και των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου.

Το κύριο θέμα που απασχόλησε το Συμβούλιο ήταν η Αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό.

Ο Περιφερειάρχης  κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στο υπό εξέταση Σχέδιο, τονίζοντας πως θα έπρεπε πρώτα να υπάρξει αξιολόγηση του ήδη υπάρχοντος και να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του.

 Σημείωσε επίσης πως θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσπάθειά μας  στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, κατά κύριο λόγο με την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Οι δυνατότητες ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο είναι τεράστιες υπό την προϋπόθεση να είναι σωστά μελετημένες και αξιολογημένες και κυρίως αφού έχει προηγηθεί η κατασκευή των απαραιτήτων υποδομών.

Οι φυσικοί πόροι, είναι κοινά αποδεκτό, πως δεν είναι ανεξάντλητοι γι’ αυτό θα πρέπει να τίθεται σαν προαπαιτούμενο της περεταίρω ανάπτυξης κάθε νησιού η μελέτη της φέρουσας ικανότητάς του.

Η τουριστική βιομηχανία δεν έχει πλέον ανάγκη από νέες και περισσότερες κλίνες αλλά από αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων μέσω στοχευμένων προγραμμάτων  αναβάθμισης .

Οι τουριστικοί προορισμοί μας θα πρέπει αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα να καταφέρουν να αναδειχθούν σε πολυθεματικούς.

Το Περιβάλλον και ο Πολιτισμός πρέπει να προστατευτούν και να αξιοποιηθούν. Όπως λοιπόν υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμένα προγράμματα προκειμένου να επιτευχθεί η ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης σαν τέτοια πρέπει να θεωρηθεί και η απόσυρση ξενοδοχειακών κλινών και ξενοδοχείων.

Ο όποιος σχεδιασμός πραγματοποιείται από Υπηρεσιακούς Παράγοντες των Υπουργείων ΥΠΕΚΑ και Τουρισμού δεν μπορεί να αποτυπώσει τις νέες ανάγκες του Τουρισμού στον νησιώτικο χώρο.

«Η κατάταξη των νησιών σε κατηγορίες έπρεπε να είχε ακολουθήσει την αποτύπωση της πραγματικής εικόνας στα νησιά σε ότι αφορά την τουριστικής τους ανάπτυξη», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Μαχαιρίδης ζήτησε να υπάρξει αποδοχή των προτάσεων τόσο των Περιφερειών όσο και των Δήμων μιας και την ευθύνη του Σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο την έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρέπει επίσης στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη)  να χρηματοδοτηθεί το σύνολο των έργων Περιβάλλοντος στα νησιά του Αιγαίου.

Επισημαίνεται ότι η δέσμευση του Υπουργού Γιάννη Μανιάτη για κοινές επιτροπές παρακολούθησης όσον αφορά το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ είναι σε θετική κατεύθυνση.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να συγκροτηθεί το ταχύτερο επιτροπή παρακολούθησης του υπό μελέτη νέου χωροταξικού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το οποίο ανέθεσε το ΥΠΕΚΑ.

image_print