Με τη διαπίστωση ότι οι Λειψοί αποτελούν πρότυπο σε δράσεις και υποδομές περιβαλλοντικού χαρακτήρα, ολοκλήρωσε σήμερα τη διήμερη επίσκεψή στο νησί ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Με τον δήμαρχο Μπενέτο Σπύρου πραγματοποίησαν αυτοψία σε έργα και δομές που έδωσαν λύση στα προβλήματα διαχείρισης του τρίπτυχου «νερά – λήμματα – απορρίμματα», με τον Περιφερειάρχη να κάνει λόγο για υποδειγματική λειτουργία του ΧΥΤΥ, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η ανακύκλωση των σκουπιδιών γίνεται σε ποσοστό 80%, κάτι που επιτυγχάνεται με την ευαισθητοποίηση και συνδρομή των κατοίκων του νησιού.

Όπως τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης, αυτό το μοντέλο ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης που εφαρμόζεται στους Λειψούς επιβάλλεται να αποτελέσει τον οδηγό και για άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ζητώντας μάλιστα από τον δήμαρχο να συμβάλλει και αυτός στη μεταφορά της τεχνογνωσίας, καθώς στην Περιφέρεια ανήκει η αρμοδιότητα του σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων.

Κατά την επίσκεψη στο Φράγμα του νησιού, οι κ. Μαχαιρίδης και Σπύρου συμφώνησαν στην κατασκευή συμπληρωματικών έργων με σκοπό τη μεγαλύτερη απορροή υδάτων στη δεξαμενή.

Τέλος, συμφωνήθηκε επίσης, Δήμος και Περιφέρεια να είναι σε συνεχή συνεργασία προκειμένου να αξιολογηθούν και προωθηθούν προς ένταξη κι άλλα έργα του νησιού.

 ΑΥΡΙΟ (Τετάρτη) ο Περιφερειάρχης θα βρίσκεται στη Ρόδο και από την Πέμπτη θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία σε Κάσο και Κάρπαθο.

image_print