Περισσότερες από 350 επιφανείς προσωπικότητες απ’ όλη τη Μεσόγειο θα δώσουν το “παρών” στις εργασίες του φόρουμ, που ξεκινούν αύριο το πρωί στο Ρόδος Παλάς

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη, ο Ζοέλ Μπουζού, Πρόεδρος του Οργανισμού “Peace and Sport”, συνοδευόμενος από τον Λοράν Ντιπόν, Διευθυντή και Τζορτζ Βάντερσμιτ, Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, αντίστοιχα, ενόψει της έναρξης του ετήσιου φόρουμ του “Peace and Sport”, με τίτλο «Κοινωνίες σε κίνηση: Ανάπτυξη μέσω του αθλητισμού»,  οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο το πρωί, στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς και θα συνεχιστούν το απόγευμα στο Αρχαίο Στάδιο της Ρόδου.

Στην διάρκεια της συνάντησης,  έγινε συζήτηση για την προετοιμασία και τις τελευταίες οργανωτικές λεπτομέρειες του φόρουμ που για πρώτη φορά διοργανώνεται εκτός του Μονακό, όπου είναι η έδρα του Οργανισμού.

Για μια ακόμη φορά επισημάνθηκε η επιλογή της Ρόδου ως του ιδανικού τόπου για να φιλοξενήσει το φόρουμ, καθώς  λόγω της ιστορίας της, του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της και των συμβολισμών που συνοδεύουν το νησί, μπορεί να στείλει σε όλη τη Μεσόγειο το μήνυμα για την σημασία του αθλητισμού ως μια παγκόσμια, κοινή γλώσσα, αλλά και για την συμβολή της αθλητικής διπλωματίας στην επίτευξη της ειρήνης.  Παράλληλα, τονίστηκε και η εμπιστοσύνη προς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία διεκδίκησε και ανέλαβε μια τόσο απαιτητική διεθνή διοργάνωση, με τον Περιφερειάρχη να επισημαίνει ότι  η εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, δεν αντανακλά μόνο σε εμάς αλλά και στη χώρα μας.

Ο Διεθνής Οργανισμός "Peace and Sport"  είναι ένας ουδέτερος και ανεξάρτητος οργανισμός που εδρεύει στο Πριγκιπάτο του Μονακό και τελεί υπό την αιγίδα  της Αυτού Μεγαλειότητος Πρίγκιπα Αλβέρτου.

Το Peace and Sport Regional Forum, που διεξάγεται από τον Οργανισμό Peace and Sport σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει ως βασικό στόχο την ανάδειξη του αθλητισμού ως φορέα ανάπτυξης των κοινωνιών, αναδεικνύοντας τοπικές πρωτοβουλίες και συνέργειες που θα οδηγήσουν στην κοινωνική πρόοδο. Περισσότερες από 350 επιφανείς προσωπικότητες απ’ όλη τη Μεσόγειο θα δώσουν το παρόν στη Ρόδο, ανάμεσά τους αρχηγοί κρατών, βραβευθέντες με Νόμπελ Ειρήνης, φορείς αθλητικών σωματείων, καταξιωμένοι αθλητές, διεθνείς οργανισμοί, ΜΚΟ και ακαδημαϊκοί.

Βασική θεματολογία του Forum θα αποτελέσουν οι “πόλεις ως κόμβο καινοτομίας και κοινωνικής ένταξης μέσω του αθλητισμού”, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους παράγοντες που καθιστούν τον αθλητισμό αποτελεσματική πλατφόρμα για τη δημιουργία κοινοτήτων, δικτύων και συνεργασίας μεταξύ των κοινωνιών. Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα συμμετάσχει μια επιφανής ομάδα υπευθύνων -με ενεργό ρόλο στη χάραξη πολιτικών και τη λήψη αποφάσεων- με αντικείμενο την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων μέσω του αθλητισμού.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, ο οργανισμός Peace and Sport θα βραβεύσει τρεις διεθνείς και τέσσερις τοπικές οργανώσεις καθώς και προσωπικότητες που διακρίνονται για την αξιόλογη δράση και συμβολή τους στην παγκόσμια ειρήνη, το διάλογο και την κοινωνική αλλαγή μέσω του αθλητισμού, μεταξύ των οποίων και η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2015,  Ouided Bouchamaoui, από την Τυνησία.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που θα συμμετάσχουν στο φόρουμ είναι ο  θρύλος του μπάσκετ Νίκος Γκάλης  ο οποίος πρόσφατα έγινε ο πρώτος Έλληνας μπασκετμπολίστας που εντάχθηκε στο NBA Hall Of Fame και  θα πραγματοποιήσει την ομιλία του κατά τη διάρκεια του Special Session στο Gala Evening του Forum. Μεταξύ άλλων, θα αναφερθεί στο ρόλο του αθλητισμού ως πηγή έμπνευσης της νέας γενιάς, θα εξηγήσει τους τρόπους με τους οποίους ο αθλητισμός μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές αλλαγές και θα μοιραστεί προσωπικές ιστορίες που θα αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση.

Εκτός από τον Νίκο Γκάλη, ο παγκόσμιος παραολυμπιονίκης αθλητής και κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ στα 400 μέτρα,  Μιχάλης Σεΐτης, ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ και Παγκόσμιος Πρωταθλητής μπάσκετ, Μιχάλης Κακιούζης, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής ποδοσφαίρου και Champion for Peace, Christian Karembeu και η Ολυμπιονίκης και Champion for Peace, Marlène Harnois, βρίσκονται στη λίστα των ομιλητών του Forum.