Στο τελικό στάδιο κατασκευής η νέα γέφυρα του ποταμού Μάκαρη στο Χαράκι

Έγινε χθες η σκυροδέτηση όλης της πλάκας καταστρώματος

————————————————————————————

 Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται η κατασκευή της νέας γέφυρας του ποταμού Μάκαρη, επί της Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου στο Χαράκι.

Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης δοκών υποστήριξης, χθες έγινε η σκυροδέτηση όλης της πλάκας καταστρώματος, ούτως ώστε το έργο να περάσει στο τελικό στάδιο κατασκευής του, με την τοποθέτηση των στηθαίων ασφαλείας και την ασφαλτόστρωση.

 

Το εργοτάξιο της νέας γέφυρας επισκέφθηκε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, ο οποίος διαπίστωσε την ταχύτατη πρόοδο  των εργασιών, 14 μήνες μετά την κατάρρευσητης παλιάς γέφυρας, στις 25 Νοεμβρίου 2019 από τις ισχυρές βροχοπτώσεις της θεομηνίας "Γηρυόνης".

Η γέφυρα είχε κλείσει εγκαίρως, λίγες μόνο μέρες νωρίτερα,  από τις 13 Νοεμβρίου 2019, μετά και τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν από δύο κλιμάκια τεχνικών, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η γέφυρα είχε καταστραφεί από την έντονη βροχόπτωση της 5ης Νοεμβρίου 2019 και υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης ανά πάσα στιγμή.Κατά συνέπεια, ήταν επιβεβλημένη η διακοπή χρήσης της, για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.  Μέσα σε 87 ημέρες από την κατάρρευση της γέφυρας, ολοκληρώθηκε η καθαίρεσή της και δημοπρατήθηκε η κατασκευή τριών παράλληλων έργων,  της νέας γέφυρας, της παράλληλης οδού η οποία ολοκληρώθηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και η μετατόπιση του αγωγού ύδρευσης, ο οποίος παλαιότερα είχε σχεδιασθεί και κατασκευαστεί να διέρχεται ανάμεσα στα πέδιλα της γέφυρας που κατέρρευσε.Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη στις 10 Ιουνίου 2020 και έκτοτε οι εργασίες υλοποιούνται   με ταχύτατους ρυθμούς.

 

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου, δήλωσε σχετικά:

 

«Η Περιφερειακή Αρχή, για άλλη μια φορά απέδειξε ότι επί των ημερών της τα έργα έχουν αρχή, μέση και τέλος. Κρατάμε τις υποσχέσεις μας και κλείνουμε την μια πληγή μετά την άλλη, από τις πολλές που κληρονομήσαμε. Η νέα γέφυρα του ποταμού Μάκαρη στο Χαράκι είναι ένα από αυτά τα έργα που υλοποιούμε με ταχύτητα και συνέπεια, και μάλιστα στην πιο δύσκολη περίοδο που διαμόρφωσε η πανδημία. Είναι ένα έργο που εκτός από την αποτελεσματικότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναδεικνύει τα αντανακλαστικά και την υπευθυνότητα που έδειξαν οι υπηρεσίες της, κλείνοντας έγκαιρα την παλιά γέφυρα. Μια απόφαση χάρι στην οποία σώθηκαν ανθρώπινες ζωές. Με τα ίδια αντανακλαστικά, με την ίδια συνέπεια, συνεχίζουμε μπροστά».

 

image_print