Το Καστελλόριζοεπισκέφτηκε η αντιπεριφερειαρχηςΕλευθερία Φτακλάκη εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, στα πλαίσια του εορτασμού της εθνικής μας επετείουκαι των  100 χρόνωναπό την απελευθέρωση του νησιού από τους Τούρκους, ενώτην κυβέρνησηεκπροσώπησε ο Γ. ΓραμματέαςΑιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Σπιλάνης. Το νησί επισκέφθηκαν και ο ΣύλλογοςΒρακοφόρων Κρήτης  για να τιμήσουν τους Κρητικούς που πολέμησαν το '13 στο πλευρό των Καστελλοριζιών.

Κατά την παραμονή τους στο νησί, η αντιπεριφερειαρχης Ν. Αιγαίου και ο Γ. Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής συναντήθηκαν με κατοίκους του νησιού και επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμαρχος Γιώργος Αχλαδιώτης,όπου τους δόθηκε η ευκαιρία  να συζητήσουντις δυνατότητες ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος αλλά και να ακούσουντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι κάτοικοι του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα  που τέθηκαν επί τάπητος από τους παρευρισκόμενους ήταν η έλλειψη υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, απορρίμματα, ενεργειακά θέματα) που εμποδίζει τη γενικότερη ανάπτυξη του νησιού αλλά και  η ελλιπής ακτοπλοϊκή σύνδεση του Καστελλόριζου, με τους κατοίκουςνα ζητούν σταθερά δρομολόγια που να ανακοινώνονται εγκαίρως ούτως ώστε,να μπορούν να γίνονται και οι  απαραίτητες κρατήσεις. Η αγωνία των κατοίκων παραμένει έκδηλη  καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο μείωσης των δρομολογίων, με το πλοίο Διαγόρας της BlueStar ακόμα και κατάργηση της γραμμής αυτής, γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρότερα προβλήματα στη μετακίνηση των νησιωτών μας.

 «Νιώθουμε απομονωμένοι και αισθανόμαστε ανασφάλεια» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι του νησιούκαθώς, δεν υπάρχει άμεση και στοιχειώδης ιατρική περίθαλψη ακόμα και για απλά θέματα υγείας. Επιπλέον, μεγάλος φόβος των νέων για το μέλλον του νησιού, αποτελεί η σταδιακή ερήμωσή του. Παρόλο που αρκετοί νέοιεπιθυμούννα μείνουν στο νησί, η έλλειψη εργασίας και προοπτικής,τους αναγκάζει να το εγκαταλείψουν.

Στη συνέχεια, οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι του νησιού εξέφρασαν την επιθυμία τους να παρουσιαστεί το νησί τους ως ένας ιδιαίτερος προορισμός, διατηρώντας  τη μοναδική του ταυτότητα και τα  ποιοτικά του χαρακτηριστικά ελκύοντας κατ’ επέκταση και ποιοτικό τουρισμό.   

Τέλος, συζητήθηκαν  τρόποι συνεργασίαςμε την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σε πολλά επίπεδα,   περιλαμβάνοντας όχι μόνο τον τουριστικό τομέα αλλά τη συνεργασία της Περιφέρειας  στο  κομμάτι της εκπαίδευσης-επιμόρφωσης, σε συνεργασία με το ΚΕΚ Γεννηματάς, και της  ανάπτυξης Επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας για τους νέους.

Η αντιπεριφερειάρχης τέλος,  ανάφερετην  ανάγκη  δημιουργίας ενός Συντονιστικού  Οργάνου από τους κατοίκους του νησιού, το οποίο θα λειτουργεί ως άτυπη επιτροπή τουρισμού και θα έχειτην εποπτεία για τα θέματα του τουριστικού κλάδου. Είναιγεγονός, ότι η υποστελέχωση του Δήμου, ο οποίος διαθέτει στο σύνολο τρία άτομα προσωπικό, δεν επιτρέπει την ανάπτυξη δράσεων τουριστικής προβολής όπως είναι για παράδειγμα, η συμμετοχή του Καστελλόριζου στις τουριστικές εκθέσεις. Για το λόγο αυτό, η αντιπεριφερειάρχης Ελ. Φτακλάκη πρότεινε τη συστηματική συνεργασία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με την αυτοδιοίκηση και τουςκατοίκους του Καστελλόριζου για την ανάδειξη και  προώθηση του νησιού αλλά και για τη δημιουργία νέων προοπτικών στην απασχόληση.