Με τον Επίτροπο αρμόδιο για τις Οικονομικές, Νομισματικές Υποθέσεις και τη Ζώνη του Ευρώ, κ. Όλι Ρεν, συναντήθηκε χθες (Δευτέρα) η αντιπροσωπεία Περιφερειαρχών και δημάρχων της χώρας, στην οποία συμμετέχει και ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, στο πλαίσιο της ενημερωτικής τριήμερης επίσκεψής τους στις Βρυξέλες, προσκεκλημένοι των ευρωβουλευτών κ.κ. Γ. Σταυρακάκη και Γ. Χατζημαρκάκη.

Κατά τη συνάντηση, όπου έγινε αναλυτική συζήτηση για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη συνολικότερα, ο κ. Όλι Ρεν δέχθηκε πολλές ερωτήσεις, με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου να επισημαίνει στον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι «δύο χρονιά μετά, κάποιος από την Κομισιόν πρέπει να μας πει τι έγινε λάθος στη “συνταγή” που προτάθηκε στη χώρα μας και εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα».

Ο κ. Ρεν τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για να ρίχνουμε τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, ή να δείχνουμε με το δάκτυλο ποιος φταίει ή όχι», διαβεβαιώνοντας πως «η Ευρώπη θα βοηθήσει και θα στηρίξει την Ελλάδα στη μεγάλη της προσπάθεια για να βγει από την κρίση».

Ακολούθησε η συνάντηση με τον Επίτροπο αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Γιοχάνες Χαν, ο οποίος θα επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα στα μέσα Δεκεμβρίου για να παρακολουθήσει την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και των άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Σε σχετικές επισημάνσεις του κ. Μαχαιρίδη, όπως και άλλων Περιφερειαρχών, ο Ευρωπαίος Επίτροπος απηύθυνε ξανά την έκκληση να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες για την απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων – «πόροι που υπάρχουν στην Αθήνα, αλλά κινδυνεύουν να χαθούν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα (Τρίτη) έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις εργασίας με τον Joseph Daul (Ζόζεφ Ντολ), Πρόεδρο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και Horst Reichenbach, Επικεφαλής της "Ομάδας Δράσης" της Ευρωπαικής Επιτροπής  για την Ελλάδα

Επίσης θα γίνει ενημερωτική συνάντηση-συζήτηση με τους Ευρωβουλευτές κ. Σπύρο Δανέλλη και κ. Γιώργο Παπαστάμκο αναφορικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική κατά την περίοδο 2014-2020 και την Ευρωβουλευτή κα Συλβάνα Ράπτη για θέματα Απασχόλησης και Εσωτερικής Αγοράς.                                                     

Το απόγευμα θα συναντηθούν με τους Ευρωβουλευτές κα Μαριέττα Γιαννάκου (Επικεφαλής ΚΟ ΝΔ στο ΕΚ) , κα Μαριλένα Κοππά (Επικεφαλής Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ στο ΕΚ), κα Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου (Αντιπρόεδρος ΕΚ) και κα Άννυ Ποδηματά (Αντιπρόεδρος ΕΚ).       

Θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας με την Επίτροπο αρμόδια για την Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία, κα Μαρία Δαμανάκη.