Τον θαυμασμό του για την Ελλάδα, τον πολιτισμό και την ιστορία της, όπως και τη δέσμευσή του ιδίου και της κυβέρνησης της χώρας του να υποστηρίξουν με κάθε μέσο την πατρίδα μας σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γερουσίας του Καναδά Noel A. Kinsella κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Ρόδο με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη.

Ο κ. Kinsella, συνοδευμένος από κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, μεταξύ των οποίων και ο ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής Leo Housakos, είχε με τον Περιφερειάρχη μια μακρά και ουσιαστική συζήτηση για τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η οικονομική κρίση στην παγκόσμια κοινότητα, κυρίως όμως για τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η επικοινωνία, η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

«Θεωρείστε δεδομένη τη δική μας αλληλεγγύη προς τη χώρα σας» είπε ο κ. Kinsella, που δεν έκρυψε τα φιλελληνικά του αισθήματα, όπως και την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα, όταν χρειάστηκε και ο Καναδάς τη στήριξή της σε άλλες περιπτώσεις κατά το παρελθόν.

Διευκρίνισε επίσης ότι αυτή η αλληλεγγύη μπορεί και θα εκφραστεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες συνεργασίας, όπως στην εκπαίδευση με τη συνδρομή Πανεπιστημίων του Καναδά και της Ελλάδας και στην απασχόληση νέων επιστημόνων της χώρα μας σε διάφορους τομείς.

Ο κορυφαίος Καναδός κοινοβουλευτικός έδειξε, πέραν όλων των άλλων, ενδιαφέρον για τα προβλήματα αλλά και για τις δυνατότητες που έχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ζητώντας να ενημερωθεί για τη λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών, τη σχέση τους με το κεντρικό κράτος και τις προοπτικές ανάπτυξης που μπορεί να υπάρξουν στην περιοχή.

Ο Περιφερειάρχης εξέθεσε στον πρόεδρο της Γερουσίας του Καναδά και στην αντιπροσωπεία που τον συνόδευε τους λόγους που, κατά την άποψή του, βρέθηκε η χώρα μας στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, αν και παρατήρησε πως «η εικόνα της Ελλάδας που προβάλλεται προς τα έξω δεν απηχεί πάντα την πραγματικότητα».

Πρόσκληση στον Περιφερειάρχη

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις του κ. Kinsella, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως το Νότιο Αιγαίο είναι από τους οικονομικούς αιμοδότες του κρατικού κορβανά, αποτελώντας τον βασικό πυλώνα της εθνικής τουριστικής μας βιομηχανίας. «Στην κρίση και στο σκληρό ανταγωνισμό εμείς οφείλουμε να απαντήσουμε με την ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων μας» είπε ο κ. Μαχαιρίδης, περιγράφοντας παράλληλα τις δυνατότητες για επενδύσεις σε τομείς όπως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων για στοχευμένες μορφές τουρισμού (θεραπευτικός, ευεξίας κλπ) και στην κρουαζιέρα.   

Τέλος, υπογράμμισε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο απόδημος ελληνισμός αυτήν τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας.

Ο κ. Kinsella απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου να επισκεφθεί τον Καναδά και να έλθει σε επαφή με υψηλόβαθμους παράγοντες της κεντρικής διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης του Καναδά.

Πρόσκληση που αποδέχθηκε ο κ. Μαχαιρίδης, ευχαριστώντας τον Καναδό κοινοβουλευτικό για την επίσκεψή του στη Ρόδο, κυρίως για τα ειλικρινή φιλελληνικά του αισθήματα και τη διάθεσή του να υποστηρίξει τη χώρα μας.