Την Πάρο επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο η αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Ελ. Φτακλάκη στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης με την ηγεσία του Δήμου Πάρου και εκπροσώπους των τουριστικών φορέων του νησιού.

Το πρόγραμμα της κας Φτακλάκη περιελάμβανε το πρωί του Σαββάτου επίσκεψη στο ναό της Εκατονταπυλιανής, όπου συναντήθηκε με μέλη της Διοικούσας επιτροπής και συζήτησαν τους τρόπους ανάδειξης και προβολής αυτού του σημαντικού μνημείου. Η αντιπεριφερειάρχης πρότεινε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε η μονή της  Εκατονταπυλιανής να γίνει ένας ναός σύμβολο για την ιστορία του τόπου λαμβάνοντας μία θέση στη λίστα με τα μνημεία της  Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Δεσμεύτηκε λοιπόν, να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν ούτως ώστε, να ενταχθεί στη λίστα αυτή.

            Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Δήμαρχο Πάρου, με την παρουσία της Προέδρου της Επιτροπής Τουρισμού κα Μαρία Χανιώτη, όπου είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πάρος στον τομέα του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, καθώς τα τελευταία χρόνια το νησί αρχίζει να παρουσιάζει μια κάμψη, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην τοπική οικονομία.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι τρόποι συνεργασίας μεταξύ περιφέρειας και Δήμου, με την κα Χανιώτη να εξήρει τον έγκαιρο προγραμματισμό της περιφέρειας ως προς τη συμμετοχή και το μεγάλο αριθμό εκθέσεων για το 2013 αλλά και τη διοργάνωση στοχευμένων  road shows και press trips, καθώς και την άψογη συνεργασία που έχουν αναπτύξει οι δυο φορείς.

Ακολούθησε σύσκεψη  και με τη συμμετοχή του Δημάρχου της Αντιπάρου Ι. Λεβεντάκη, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αντιπάρου κ. Κ. Φαρούπο, την κ. Λ.  Βιάζη από την κοινωφελή επιχείρηση, εκπρόσωπους του Δήμου Αντιπάρου, τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο της ενότητας Πάρου- Αντιπάρου Π. Τζανακόπουλο, της  μειοψηφίας Κ. Μπιζά και φορείς του τουριστικού κλάδου. Η κα Φτακλάκη αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους, ανέπτυξε το Στρατηγικό της περιφέρειας και το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης 2013-2014 καθώς, και το πλαίσιο συνεργασίας με το Δήμο της Πάρου.  Ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό η Πάρος να αποφασίσει τους άξονες στους οποίους θα χτίσει το δικό brand ούτως ώστε, να μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε η κα Φτακλάκη, είναι πολύ σημαντικό τα νησιά της περιφέρειας Ν. Αιγαίου να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους, αλλά να λειτουργούν συνεργατικά δημιουργώντας δίκτυα σε τομείς κοινού θεματικού ενδιαφέροντος, όπως είναι για παράδειγμα ο περιπατητικός, ο θρησκευτικός, ο πολιτιστικός τουρισμός.

Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε την ανάγκη απόκτησης τουριστικής ταυτότητας στο νησί και ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για να υπάρξει καλύτερος ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ και συνεργασία. «Είναι σημαντικό να ξέρει ο κάθε εμπλεκόμενος φορέας το ρόλο και τις αρμοδιότητες του ούτως ώστε, να μην υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις και κατασπατάληση πόρων» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Φτακλάκη. 

Ολοκληρώνοντας το λόγο της, η αντιπεριφερειάρχης συγχάρηκε τον Δήμαρχο και την Πρόεδρο της Επιτροπής  ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κα Μαρία Χανιώτη για τη μεγάλη δραστηριότητα που επιδεικνύει ο Δήμος και παρότρυνε τους φορείς να συνδράμουν στο έργο του Δήμου καθώς αυτοί είναι και οι τελικοί ωφελούμενοι.

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι πήραν το λόγο όπου αφού συγχαρήκαν την κα Φτακλάκη για την ολοκληρωμένη πρόταση που τους παρουσίασε, κάτι που όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε δεν υπάρχει από το αρμόδιο υπουργείο, τέθηκε  από τους φορείς η αγωνία για την ανάκαμψη του τουριστικού προϊόντος, τα προβλήματα με τις συγκοινωνίες αλλά και τις υποδομές (λιμάνι, μαρίνα, αποχετευτικό) καθώς θεωρούν πως οι παράγοντες αυτοί συνετέλεσαν στη μειωμένη προσέλευση κρουαζιερόπλοιων και κατ’ επέκταση ξένων επισκεπτών. Μάλιστα, τόνισαν πως το κλείσιμο των γραφείων της TUI στις Κυκλάδες ήταν μεγάλο πλήγμα για το νησί καθώς, εφόσον ο ελληνικός τουρισμός έχει υποστεί μείωση τα τελευταία 2 χρόνια λόγω  της πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται, η ανάγκη προσέλευσης ξένων επισκεπτών γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

Διαπιστώθηκε επιπλέον, η ανάγκη ύπαρξης ενός συντονιστικού οργάνου για την προβολή της Πάρου και της Αντιπάρου με την αντιπεριφερειάρχη να προτείνει την υιοθέτηση ενός μοντέλου τύπου PROTOUR ή Ενιαίου Φορέα Κω-Νισύρου, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από τους φορείς που συμμετείχαν ζητώντας παράλληλα, τη συνδρομή της περιφέρειας για τη μεταφορά σχετικής τεχνογνωσίας.

Οι φορείς ζήτησαν από την αντιπεριφερειάρχη να αναλάβει η περιφέρεια όχι μόνο το συντονισμό των δράσεων τουριστικής  προβολής αλλά και τη διεκδίκηση νευραλγικών θεμάτων όπως είναι το ακτοπλοϊκό, η μείωση του ΦΠΑ, η απλούστευση των διαδικασιών για visa, η ανάγκη δημιουργίας βασικών τουριστικών σχολών τύπου ΕΠΑΣ και σε αλλά νησιά καθώς και η ίδρυση σχολής Φιλοξενίας στην Πάρο.

Τέλος, στο πλαίσιο της διοργάνωση της ημερίδας με τίτλο «Διαδρομές στη Μάρπησσα: Το φεστιβάλ ως εργαλείο ανάπτυξης για τον τόπο μας» η αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το σημαντικό έργο που επιτελεί ο Σύλλογος «Διαδρομές στη Μάρπησσα». Η εθελοντική ομάδα αποτελείται  από νέους ανθρώπους 80 στο σύνολο, που ενώ δεν ζουν μόνιμα στο νησί διοργανώνουν σε ετήσια βάση ένα τριήμερο, πολιτιστικό, βιωματικό φεστιβάλ με κεντρική ιδέα τη δημιουργία θεματικών διαδρομών μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας στην Πάρο. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία με μεγάλη απήχηση κοινού. 

Η αντιπεριφερειάρχης ενώ είχε προγραμματίσει την επόμενη μέρα να μεταβεί στο νησί της Αντιπάρου λόγω απαγορευτικού δεν τα κατάφερε δεσμεύτηκε όμως ότι πολύ σύντομα θα τους επισκεφθεί.

 

image_print