Στην Κάλυμνο μετέβει την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 η Αντιπεριφερειάρχης Λίτσα Φτακλάκη με σκοπό την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό και διαβούλευση με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους τοπικούς τουριστικούς φορείς.

Στα πλαίσια της επίσκεψης της, διοργανώθηκε  σεμινάριο με θέμα «Ίδρυση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης και Επιχειρηματικό Περιβάλλον» από τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο  της γεωγραφικής ενότητας Καλύμνου, Κώστα Σταυλά σε συνεργασία με το ΚΕΚ Γεννηματάς που έλαβε χώρα στο κτίριο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και ο περιφερειακός σύμβουλος και  Α’ Αντιπροέδρου του ΕΒΕΔ, κ. Καλαθιανάκης Άγγελος.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου,  η Αντιπεριφερειάρχης η οποία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων προωθεί τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις μέσα από ένα πρόγραμμα δράσεων, παρουσίασε την προοπτική ίδρυσης ΚοινΣΕπ, ως μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και εργαλείο για την καταπολέμηση της ανεργίας. Επίσης, παρουσίασε τις δράσεις τις Περιφέρειας για την ανάδειξη και στήριξη των ΚοινΣΕπ καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε οι ΚοινΣΕπ αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την άμβλυνσης  της ανεργίας στα νησιά μας. Κύριος εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο επιστημονικός συνεργάτης της Περιφέρειας, κος  Αντώνης Κολιάδης,  ο οποίος και ανέπτυξε αναλυτικά τις διαδικασίες ίδρυσης , τις προοπτικές και τις δυνατότητες που δίνουν οι ΚοινΣΕπ, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιουργούνται για την στήριξη τους.

 Στο σεμινάριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων τα μέλη της νεοσύστατης ΚοινΣΕπ «Παναγιά Υπαπαντή», η οποία δραστηριοποιείται στην μεταποίηση και τυποποίηση αλιευμάτων χαμηλού κόστους. Την ίδια ημέρα ακολούθησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Καλύμνου κ. Διακομιχάλη Δημήτρη παρουσία του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου  κ. Σταυλά Κώστα και του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Κατσοτούρχη Γιώργου, όπου και συζήτησαν τα προβλήματα του νησιού στον τομέα του τουρισμού καθώς και τις δυνατότητες συνεργασίας  με την περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Την Παρασκευή 12 Απριλίου η Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις που λειτούργει η ΚοινΣΕπ «Παναγιά Υπαπαντή» όπου και είχε συνομιλία με τις γυναίκες μέλη-εργαζόμενες  και δήλωσε την πρόθεση του Περιφερειάρχη, Γιάννη Μαχαιρίδη να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία καθώς αποτελεί μια πολύ σημαντική και  συλλογική προσπάθεια που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στο νησί.  Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με φορείς του τουρισμού του νησιού της Καλύμνου, στο κτίριο του ΕΒΕΔ, παρουσία του κ. Σταυλά Κώστα και του Α’ Αντιπροέδρου του ΕΒΕΔ και Περιφερειακού Συμβούλου κ. Καλαθιανάκη Άγγελου, όπου η Αντιπεριφερειάρχης  είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει το Στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο δράσης της περιφέρειας και να διαβουλευτεί με τους φορείς στα θέματα ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος. Από τη συνάντηση αποτυπώθηκε έκδηλα η ανάγκη δημιουργίας ενός συντονιστικού οργάνου για την καλύτερη διαχείριση του προορισμού. Όπως είπε η κα Φτακλάκη, η Περιφέρεια έχει το ρόλο της Προώθησης του Προορισμού και οι τοπικοί φορείς του κάθε νησιού τη διαχείριση του προορισμού.  Δεσμεύτηκε πως η Περιφερειακή αρχή θα συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στην ανάδειξη της ταυτότητας του νησιού μέσα από στοχευόμενες δράσεις που μπορούν να υλοποιήσουν σε συνεργασία με το Δήμο και τους τουριστικούς φορείς. Στην συνάντηση αυτή συμμετείχε μεταξύ άλλων η  Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου κα Πόπη Μαύρου, με την οποία η Αντιπεριφερειάρχης συζήτησε για την επικείμενη συνεργασία του Λυκείου Ελληνίδων με την περιφέρεια Ν. Αιγαίου, στα πλαίσια της ανάδειξης του πολιτιστικού τουρισμού, μέσα από το ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Μετά την περιοδεία της στην Κάλυμνο, η Αντιπεριφερειάρχης θα μεταβεί στην Κω για να συμμετάσχει στο 1ο Ελληνοτουρκικό φόρουμ που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

image_print