Για τρίτη ημέρα συνεχίστηκε την Παρασκευή η διεθνής τουριστική έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο. Την περιοχή της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων εκπροσωπεί η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑΙ) στο πλαίσιο του προγραμματισμού της  για την αποτελεσματικότερη προώθηση του τουριστικού προϊόντος των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Περιφέρειας είναι η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης, κα Ελ. Φτακλάκη.

Το πρωί της Παρασκευής υπήρξε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Γερμανού Υφυπουργού Εργασίας, κύριο Χάνς Γιοάχιμ  Φούχτελ στο περίπτερο της Ρόδου, με την κυρία Φτακλάκη,  παρουσία του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Α. Καμπουράκη και του αντιπροέδρου ,κ. Α.Σολουνια.  Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος  ζητήματα συνεργασίας που είχαν άλλωστε προκύψει από την επίσκεψη του κυρίου Φούχτελ στη Ρόδο τον Σεπτέμβριο του 2012

Αναλυτικότερα,  έγινε εκτενής αναφορά στην ενδιαφέρουσα μελέτη του Ινστιτούτου Fachhochschule Westkuste για το νησί της Ρόδου, η οποία και θα παρουσιαστεί στη Ρόδο τον Απρίλιο. Η Γενική Διευθύντρια του εν λόγω Ινστιτούτου , κυρία Karola Tippman δεσμεύτηκε ότι η μελέτη αυτή θα αποτελέσει «πιλότο» και για άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Συζητήθηκε εκ νέου το μνημόνιο συνεργασίας της ΠΝΑΙ με την γερμανική Περιφέρεια Schleswig-Holstein, η οποία περιλαμβάνει και νησιωτικές περιοχές οι οποίες έχουν κοινά πεδία συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής παραγωγής και των πρωτοβουλιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Μεγάλη πρόκληση παρουσιάζει επίσης η προοπτική συνεργασίας των δύο πλευρών στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου της Ε.Ε, «Ευρώπη 2020».

Τονίστηκε  το ζήτημα της συνεργασίας και ανταλλαγής φοιτητών της σχολής  ΑΣΤΕΡ με γερμανικά πανεπιστημιακά τμήματα που εξειδικεύονται στον τουρισμό, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην τεχνογνωσία των ελληνικών σχολών στον τομέα αυτό. Η γερμανική πλευρά υπήρξε ιδιαίτερα θετική σε αυτή την προοπτική, η οποία θα επιτευχθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τέλος, στα πλαίσια της πολιτιστικής συνεργασίας των δυο χωρών, η μικτή χορωδία της Ρόδου θα επισκεφθεί δυο γερμανικές πόλεις , προβάλλοντας την ελληνική μουσική σε διάφορα πολιτιστικά φεστιβάλ της Γερμανίας.

Ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις προέκυψαν κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του συνεδρίου «Sympathy or Scepticism – The importance of Tourism in Greece», στο οποίο, μεταξύ άλλων, ομιλητές ήταν τόσο ο κύριος Φούχτελ όσο και ο Δρ.  Δημήτρης Κούτουλας, ο οποίος υπήρξε ειδικός σύμβουλος Μάρκετινγκ της ΠΝΑΙ. Οι ομιλητές τόνισαν ότι τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αποτελούν παράδεισο για διακοπές πεζοπορίας, ωστόσο παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα στο γερμανικό ταξιδιωτικό κοινό. Έτσι η ενασχόληση της ΠΝΑΙ με την ανάπτυξη και προβολή του δικτύου μονοπατιών πεζοπορίας χαιρετίστηκε από τους ομιλητές ως μια ιδιαίτερα χρήσιμη συνεισφορά στην τουριστική ανάπτυξη των νησιών. Συμφωνήθηκε λοιπόν, το νησί της Νάξου να αποτελέσει τον πιλότο όσον αφορά την πιστοποίηση των πεζοπορικών μονοπατιών σε συνεργασία γερμανικούς φορείς, δεδομένου ότι η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών πεζοπορίας. 

image_print