Στη Σύμη βρίσκεται από σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ενόψει των εγκαινίων του νέου λιμανιού, ενός έργου ιδιαιτέρως μεγάλης σημασίας για το νησί και για ολόκληρη τη χώρα.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αύριο, ημέρα της επετείου της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την 8η Μαΐου του 1945, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Το λιμάνι της Σύμης σχεδιάστηκε ώστε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στον τουρισμό και να ενισχύσει την εικόνα της Σύμης ως ενός προορισμού ποιοτικού τουρισμού.

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου τον Ιούλιο του 2011 με προϋπολογισμό 5,5 εκ. ευρώ και φορέα υλοποίησης το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου.  Επειδή δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί έγκαιρα, μέσα στο χρονικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, το έργο απεντάχθηκε από το Πρόγραμμα και ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με εθνικούς πόρους, μετά από τις επίμονες προσπάθειες της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο.

Ενόψει των αυριανών εγκαινίων, και δεδομένης της σημασίας του έργου για το ακριτικό  νησί της Σύμης, ο Περιφερειάρχης δήλωσε σήμερα τα εξής: "Το νέο λιμάνι της Σύμης, συμβολίζει τον αγώνα που δώσαμε,  και εξακολουθούμε να δίνουμε ως Περιφέρεια, σε τεχνικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο για να παραδώσουμε στα νησιά μας τα έργα που έχουν ανάγκη, στην δυσκολότερη περίοδο της χώρας".

Το λιμάνι είναι ο σφυγμός κάθε νησιού, αλλά ειδικά στα μικρά νησιά όπως η Σύμη που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο, το λιμάνι είναι ζωτικής σημασίας, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχει συγκοινωνία με τα υπόλοιπα μέρη. Γι αυτό και η κατασκευή της αποβάθρας στο λιμάνι, το μεγαλύτερο έργο που χρηματοδοτήθηκε τα τελευταία χρόνια, είναι ίσως και το σημαντικότερο για το νησί.  Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου τον Ιούλιο του 2011 με προϋπολογισμό 5,5 εκ. ευρώ και φορέα υλοποίησης το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου.  Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2012.

Προέβλεπε την  κατασκευή αποβάθρας μήκους 180 μέτρων και παραλιακού κρηπιδώματος μήκους 169 μέτρων για τη διαπλάτυνση του δρόμου προς την κύρια αποβάθρα. Στόχος του είναι αφενός να μπορούν να προσεγγίζουν και να δένουν με ασφάλεια όλοι οι τύποι των πλοίων (ημερόπλοια, φορτηγά και επιβατικά / οχηματαγωγά) και να γίνεται ο διαχωρισμός των ημερόπλοιων, των φορτηγών και των πλοίων της γραμμής και αφετέρου να αποσυμφορηθεί ο παραλιακός δρόμος από την ασφυκτική κίνηση που προκαλείται με τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι τώρα το λιμάνι. Υπάρχει επίσης χώρος για την κατασκευή σε πρώτη φάση κτιρίου επιβατών, και μελλοντικά αποθηκών, υπόστεγων κ.ά., καθώς και λιμενικού φυλακίου και γραφείων διαχείρισης του λιμανιού. Μιας και δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί έγκαιρα μέσα στο χρονικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, το έργο απεντάχθηκε από το Πρόγραμμα και ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με εθνικούς πόρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στηρίζει την δυναμική ανάπτυξης του νησιού, χρηματοδοτώντας και άλλα σημαντικά και αναγκαία έργα.  Ήδη το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020, χρηματοδοτεί την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για τις μονάδες εκπαίδευσης και υγείας του νησιού. Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη έχουν ενταχθεί τα δίκτυα αποχέτευσης και η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού η Ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, ενώ στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκονται η Μικρή Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και η Βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου.

 

 

image_print