ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

email: press@pnai.gov.gr

                                        

 14 Μαρτίου 2011

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

ΘΕΜΑ:  Στη Ρόδο ο Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική. Τι συζήτησαν με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

– Γ. Μαχαιρίδης: «Μια γόνιμη συνεργασία

μόλις ξεκίνησε και θα έχει συνέχεια»

 

 

Τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν υποδέχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Ρόδο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

 

Η επίσκεψη του αξιωματούχου της Κομισιόν ήταν ιδιωτική, οι δύο άνδρες όμως είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με τον κ. Μαχαιρίδη να ενημερώνει αναλυτικά τον Αυστριακό Επίτροπο για τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του Νοτίου Αιγαίου.

 

Στον κ. Χαν παραδόθηκε από τον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, εγγράφως η συνολική εικόνα της Περιφέρειάς μας, όπως και οι δράσεις που προτάσσονται από την περιφερειακή αρχή, για την υλοποίηση των οποίων απαιτούνται πόροι και από ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

Δόθηκε έμφαση στα προβλήματα που απορρέουν από τη νησιωτικότητα της Περιφέρειάς μας και τη δημιουργία νησιών δύο και τριών ταχυτήτων

Σκοπός του Περιφερειάρχη ήταν να πείσει τον ευρωπαίο επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής πως για να αναπτυχθούν τα νησιά του Νοτίου  Αιγαίου απαιτούνται ειδικές πολιτικές βασισμένες στην παροχή υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος (μεταφορές, επικοινωνία, υγεία, παιδεία και διοίκηση), οι οποίες θα στοχεύουν στην άρση της απομόνωσης.

 

Οι προτάσεις

 

Ειδικότερα, οι προτάσεις του περιφερειάρχη επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, στα εξής: 

 

 

1. Δημιουργία μιας Ηλεκτρονικής Περιφέρειας (e-Region) με την ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Ψηφιακού Συστήματος Τηλε-εφαρμογών, εκμηδενίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις αποστάσεις.

 

2. Στον τομέα των Μεταφορών, υιοθέτηση της αρχής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου.

 

3. Στον τομέα της Πράσινης ανάπτυξη των νησιών (Αειφορία – Ενέργεια – Περιβάλλον), δόθηκε έμφαση στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με συνεκμετάλλευση του δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σε μία ολοκληρωμένη οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη ως προς :α) τα Απορρίμματα, β) τη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων και γ) τη Διαχείριση Ενέργειας  (ΑΠΕ).

 

4. Απόκτηση πλοίου για τη μετακίνηση  κινητών μονάδων που θα δημιουργηθούν για την παροχή υπηρεσιών σε τομείς όπως είναι τα σφαγεία, η αποκομιδή των σκουπιδιών (ανακυκλώσιμων και μη).

 

Επίσης, ναυπήγηση ειδικού σκάφους με συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη λειτουργία κινητής μονάδας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως είναι το πλωτό πολυϊατρείο της «Γαληνός», που όμως θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε όσο το δυνατό περισσότερους τομείς υγείας για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών.

 

Ο κ. Χαν έδειξε ειλικρινές ενδιαφέρον για ουσιαστική στήριξη της Περιφέρειάς μας, αναφερόμενος στις δυνατότητες που υπάρχουν για αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Με σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Μαχαιρίδης σημείωσε ότι η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου μπορεί να ήταν ανεπίσημη, όμως «ο διάλογος που κάναμε ήταν ουσιαστικός και συνιστά απαρχή μιας γόνιμης συνεργασίας μας μαζί του, όντας ο άνθρωπος που έχει την κύρια ευθύνη και αρμοδιότητα για την περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Και συμπλήρωσε:

 

«Η κατανόηση που έδειξε και η διάθεσή του να βοηθήσει, είναι για εμάς μια ευκαιρία που δεν πρόκειται να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη».

 

 

 

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του, ο κ. Χαν επισκέφθηκε πολλές περιοχές του νησιού (Λίνδος, Κάμειρος, Φιλέρημος, Εφτά Πηγές, Μεσαιωνική Πόλη κλπ), και δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τη Ρόδο, δεσμευόμενος ότι σε ένα επόμενο ταξίδι του θα γνωρίσει και άλλα νησιά της περιοχής μας.

 

 

Ποιος είναι

ο Γιοχάνες Χαν

 

Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική.

Γεννήθηκε στις 2/12/1957 στην Αυστρία.

Από τον Ιανουάριο του  2007 είναι Ομοσπονδιακός Υπουργός για την Έρευνα, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2008-Ιανουάριο του  2009 διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης.

Έχει Ντοκτορά στη Φιλοσοφία (Πανεπιστήμιο της Βιέννης).