Στα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ο πρώτος μαζικός εμβολιασμός στη χώρα 

Στο στάδιο εκπόνησης το σχέδιο του εμβολιασμού του συνόλου του πληθυσμού των νησιών κάτω των 1000 κατοίκων 

Εντός του Φεβρουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, όλων των κατοίκων των μικρών νησιών του Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη από Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ και στόχο έχει τη θωράκιση τους έναντι της πανδημίας Covid-19.

Το υπό εκπόνηση σχέδιο προβλέπει ότι ο εμβολιασμός θα είναι οριζόντιος, για όλο τον μόνιμο πληθυσμό των μικρών νησιών κάτω των 1000 κατοίκων, ανεξαρτήτως ηλικίας ή επαγγελματικής ιδιότητας  και σε αντίθεση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα στην υπόλοιπη χώρα, όπου προτεραιότητα έχουν συγκεκριμένες ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες του πληθυσμού.  

Μέσα στον Φεβρουάριο,  τα νησιά κάτω των 1000 κατοίκων θα εφοδιαστούν με τον απαιτούμενο αριθμό εμβολίων, καθώς και με το ιατρικό προσωπικό που θα χρειαστεί, για να εμβολιαστεί, όποιος επιθυμεί, ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγελματικής ιδιότητας.   

Το σχέδιο εμβολιασμού των νησιωτών που είναι σε εξέλιξη, είναι πολύ μεγάλο, δύσκολο και σύνθετο, λόγω της ανάγκης μεταφοράς των εμβολίων στα νησιά, σε συνάρτηση με τις ειδικές συνθήκες που απαιτούνται για την διατήρησής τους. 

Ο λόγος που υπαγόρευσε τον μαζικό και χωρίς εξαιρέσεις εμβολισμό των κατοίκων των μικρών νησιών, εφόσον το επιθυμούν, είναι κατ΄ αρχήν η αντικειμενική αδυναμία των δομών υγείας να παρέχουν υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες, σε περίπτωση που θα υπάρξουν περιστατικά νοσούντων από κορωνοϊό.  

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε σχετικά: 

«Ο εμβολιασμός των κατοίκων των πολύ μικρών νησιών  στο σύνολό τους, είναι ένα σχέδιο πολύ μεγάλο, πολύ δύσκολο και σύνθετο. Γίνεται μια εξαιρετική δουλειά αυτή τη στιγμή, σε πολλά επίπεδα, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών, σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, τόσο για την ασφαλή και με ειδικές συνθήκες μεταφορά των εμβολίων, όσο και για την διατήρησή τους. Ο σχεδιασμός είναι στο τελικό στάδιο και πολύ σύντομα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Θα υπάρξει εύλογο χρονικό διάστημα για την ενημέρωση των κατοίκων των νησιών όσον αφορά τις ημερομηνίες που θα γίνει ο εμβολιασμός και δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός. Ουσιαστικά, θα είναι ο πρώτος μαζικός εμβολιασμός που θα γίνει στη χώρα μας και υπαγορεύεται από τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και στην ανάγκη θωράκισής του απέναντι στην πανδημία».